Fra bogens bagside:
En massiv storm hærger den skotske kyst, og mens et særligt hus risikerer at smuldre i havet, bliver haven genstand for en uhyggelig efterforskning: flere lig begynder at dukke op af jorden.
Det er for farligt at bevæge sig ind på grunden, så politiet ved ikke, hvor mange mennesker, der ligger begravet. Eller hvor mange flere morderen vil nå at dræbe, inden han bliver fanget.
Grusomheden vil ingen ende tage, men eks-efterforskeren Ash Henderson er færdig med at spille flink. Han har en morder, der skal fanges og gud hjælpe dem, der kommer i vejen.
Min anmeldelse:
Dette er tredje del af serien om den meget, meget specielle politimand Ash Henderson. Jeg har anmeldt de første to bind her: https://blog.drustrup.dk/?p=215
Jeg interviewede forfatteren på Krimimessen i 2017 om serien og hans andre bøger. Læs det her: https://blog.drustrup.dk/?p=214
Bogen er et herligt gensyn med en helt særlig krimiefterforsker, Ash Henderson, der er hyret som ekstern konsulent efter at være smidt ud af politiet – endda af den særlige gruppe for umulige og uregerlige politifolk: Kludderkorpset. Han er hyret til en sag, der kræver hans særlige evner i forhold til seriemord.
Parallelt med fundet af de mange lig og efterforskningen af den sag, forsvinder nogle børn og findes dræbt, og i bogen følges begge dele, og det bliver en barsk historie, hvor også Ash Hendersons liv kommer i fare. Jeg har ikke læst andre krimier, hvor hovedpersonen udsættes for så mange voldsomheder!! Heldigvis overlever han, så der er håb om flere bøger med ham. Jeg vil også gerne gense mange af de andre unikke personer.
Ud over de barske sager, den umanerligt rå tone og et barskt skotsk miljø, så fortælles historien i et dejligt farverigt sprog og med flere elementer af ofte grov humor. En mere subtilt morsom sekvens er, da Ash Henderson besøger en krimilæseklub for at høre, om de har set noget i forbindelse med et forsvundet barn. Det har de ikke, og de kan heller ikke fordrage dagens bog. Den er både blodig, stødende, blasfemisk og med grov såkaldt “humor”. Og så er en af politifolkene er endda lesbisk. Også omslaget ligner afgjort en af Stuart MacBrides bøger. Læseklubben ville hellere læse en god krimi som f.eks. en af Ann Cleeves. Herlig selvironi.
Bogen kunne i sin grundhistorie godt være en klassisk krimi om seriemord, men med MacBrides sikre greb om at fortælle en grum historie med skæve vinkler, indarbejde grov humor og med meget specielle personer på alle sider af loven, bliver det en meget særlig krimi. Og det kan jeg godt lide!
Det giver 9 skydeskivepoint her og 5 krimihjerter på krimifan.dk
Stuart MacBride
Kistemagerens have
HarperCollins, 2023
476 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.