Bind 7 i serien om den danske indhenter /agent Lucas Zickermann Fischer med den jødiske baggrund. Inspireret af faktiske forhold, i flere handlingsspor og med mange forskellige aktører fortælles en spændende og interesant historie med et internationalt snit.

Fra bogens bagside:
År 2018. Indhenter Lucas Zickermann er flygtet fra alle sine problemer til Thailand, har købt en restaurant og nyder friheden. Frihed fra mordsager, spionage og politik.

Men i Bayern bliver to medlemmer af våbenhandlerfamilien Zickermann myrdet. Tysk politi mistænker en gruppe østeuropæiske nynazister. Lucas’ familie kræver, at mordene skal hævnes.

I mellemtiden er Lucas’ kæreste, Annesofie, ankommet til Thailand for at holde ferie. Også hun er ansat i Forsvarets Efterretningstjeneste, hvor hun forsøger at udrede trådene i “Danmarkshistoriens største skattesag” på ambassaden i London. Bagmanden er briten Sanjay Shah, og Annesofie har fundet forbindelser mellem finansfolk og russiske lejemordere.

Mystiske ting begynder at ske på Lucas’ restaurant. Gæster og personale opfører sig besynderligt, alt imens Annesofie har problemer med sine døtre og den politistyrke, der bevogter dem i London. Lucas tager det cool. Han er blevet lovet beskyttelse af Thailands efterretningstjeneste. Men Thailand er ikke fredelige Danmark.

Min anmeldelse:
Da jeg i 2013 skrev en lektørudtalelse for Dansk BiblioteksCenter på seriens bind 1 “Indhenter”, skrev jeg bl.a. sådan:

Krydses bl.a. Guillous Hamilton, Clancys Ryan og Rathsacks Plessner får vi denne bogs Lucas Fischer, men selv om noget godt mikses, bliver blandingen ikke altid flere gange så god. I sammenligning med de nævnte sker det ikke her

Velskrevet og spændende indledning udvides til et meget bredspektret spændingsplot med mange retninger, aktører og niveauer, så tilbage står min læseoplevelse af en bog, hvor spændingen er i orden, men med en ret overlæsset og ufokuseret handling

Da jeg til Krimimessen 2023 fik til opgave at interviewe Morten Buschmann om dette seriens helt nye bind 7, var jeg spændt på at finde ud af, hvordan den aktuelle situation var for Lucas Zickermann Fischer (indhenter F (agent) i FE) og Annesofie Gundelach (indhenter R (agent) i FE).

Under forberedelserne af interviewet var jeg også inde på forfatterens hjemmeside – https://www.mortenbuschmann.dk – hvor der er flere interessante sider om hans baggrund for at skrive spændende bøger med udgangspunkt i aktuelle begivenheder fra efterretningsvæsnets oftest hemmelige verden. Hvor tæt på virkeligheden er handlingen mon i “Vi er virkeligheden”?

FAKTA: Serietitlen “Indhenter” og jobtitlen på hovedpersonerne er den danske betegnelse for en agent / en spion. Det ses bl.a. på forfatterens hjemmeside i et stillingsopslag på Jobindex fra FE efter indhentere.

Med forfatterens journalistiske baggrund og forbindelse til bl.a. Forsvarskommandoen er der fuldt styr på både research og kilder. Og netop kilderne til informationer fra den ellers lukkede indhenterverden er grunden til, at bogens plot virker overbevisende. Kombineret med aktuelle, internationale sager som Sanjay Shah-svindelen giver bøgerne et dramatiseret/dramatisk indblik i et spændende miljø. Bogen foregår fra 2018 og til marts 2019, så det er lige i begyndelsen af SamSam-sagen, og Lars Findsens sag er ikke med endnu, men det kommer nok – hvis ellers Lucas overlever. Og det ser det bestemt ikke ud til, men man kan aldrig vide.

Der er nemlig  på alle måder fuld knald på de voldsomme og dramatiske begivenheder såvel i FEs administration og i Sønderjylland, men især i Thailand, hvor Lucas gemmer sig og tror sig i sikkerhed, men det er umuligt at vide, hvem man kan stole på – hvis der ellers er nogle. Til interviewet fortalte Morten Buschmann, at Thailand er stedet, hvor måske/næsten pensionerede agenter fra hele verden af flere grunde slår sig ned, og det må man sige er tilfældet i bogen.

Det er højspænding med internationalt snit. Der er flere handlingsspor og mange forskellige aktører, så for at få fuldt udbytte tror jeg, det vil være en fordel at læse serien i rækkefølge og i sin helhed. Da jeg tidligere kun har læst bind 1, er der viden om tidligere begivenheder, som jeg savnede. Alligevel var det både spændende og interesant, og der kommer sikkert en lige så spændende fortsættelse, hvor i det mindste Annesofie Gundelach må være med.

Jeg giver bogen 8 skydeskivepoint, idet jeg vægter aktualiteten og relationerne til virkeligheden højt, og 4 hjerter på krimifan.dk 

Morten Buschmann
Vi er virkeligheden
Mellemgaard, 2023
282 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.