Fra forlagets beskrivelse:
Bogen indeholder de første ni fortællinger om den franske mestertyv og gentleman, Arsène Lupin, der blev bragt i det franske magasin Je Sais Tout i årene 1905-07.

Undervejs viser han sig at være sit engelske modstykke Sherlock Holmes langt overlegen. Efter protester fra Arthur Conan Doyles ændrede Maurice Leblanc navnet i sine bøger til Herlock Sholmes 

Min anmeldelse:
Nostalgi er ikke, hvad det har været – og så måske alligevel!

Det opdagede jeg (igen), da jeg gav mig i kast med første bind i serien om Arsène Lupin og hans sympatiske forbrydelser – sympatiske set ud fra hans etik, hvor han især stjæler fra og svindler de rigeste folk. 

Der var tale om tur tilbage til min tidlige ungdoms læsning, hvor bøgerne om gentlemantyven var blandt de mange, som jeg sneg mig ind på Viborg Biblioteks voksenafdeling for at låne, når den kontante børnebibliotekar ikke så det og bremsede mig i at svigte hendes børneafdeling. 

Jeg har ikke læst bøgerne siden, men har af og til spekuleret, om de stadig holdt efter de mange års følgende læsning af et utal af bøger. Jeg kunne dengang godt lide “Robin Hood-holdningen” og humoren i historierne. Derfor fik dette første bind i serien en chance, da jeg tilfældigt faldt over bogen.

Hvordan gik det så? Jeg læste alle bogens historier og synes også, det var charmerende læsning at følge de eventyrlige og usandsynlige krumspring Arsène Lupin finder på. Det var også herligt at se en franskmand gøre lidt grin med den engelske superdetektiv Sherlock Holmes. Den krølle havde jeg helt glemt.

De mere end 100 år, siden bøgerne udkom første gang, mærkes, men det gør de også i Conan Doyles bøger, men de er jo nærmest kanoniserede som kulturarv. Det er jeg med på og finder retfærdigt, og Maurice Leblancs bøger er nok ikke helt i den klasse, men jeg er ret glad for, jeg læste bogen, men springer nok over de sidste 4 bind i serien. Mange andre bøger ligger i kø på hylderne. 

Den var på ingen måde spændende på den måde, som krimier – selv hyggekrimier – i dag forventes at være, så læst som krimi kan det kun blive til 5 krimispændingsskydeskivepoint, men det er ikke helt fair på baggrund af alderen og kulturarvsaspektet, så jeg undlader at give point denne gang. 

Maurice Leblanc
Arsène Lupin – gentlemantyv
Lindhardt og Ringhof, 2018
206 sider