Bind 3 i serien fra Hovenäset på den vestsvenske skærgårdskyst. Både hyggelig og spændende som skærgårdskrimier skal være. Bogen afslører sandheden bag en kriminalsag, der indgår som tema i også seriens første bind, så læs serien i rækkefølge.

Fra bogens bagside:
Det er sommer på Hovenäset, og antikvitetshandler August Strindberg er midt i forberedelserne til en stor bagekonkurrence. Men da en tæt havgus vælter ind over næsset, bringer den kulde, mørke og ulykke med sig.

I tågesløret bliver en mand fundet hængende død fra et udspringstårn. Ingen fra byen genkender manden, og politikommissær Maria Martinsson må grave dybt for at identificere ham.

Efterforskningen leder politiet tilbage til sommeren 1989, hvor en kvinde blev fundet myrdet i sit hjem, og Martinsson begynder at tvivle på, om den rette blev dømt for mordet.

Min anmeldelse:
Den tredje bog i serien fra Hovenäset og skærgården deromkring. Bind 1 hed Stormvagt – https://blog.drustrup.dk/?p=1105 og bind 2 Isbryder – https://blog.drustrup.dk/?p=1537. Læs mine anmeldelser af dem via linkene.

Til bind 2 skrev jeg bl.a.: Bogen foregår i den svenske skærgård, på et sted der kun ligger 37 syd for Läckbergs Fjällbacka, men som på næsten alle andre måder ligger et godt stykke derfra. Vel er der hygge og kærlighed undervejs, men bogen rummer flere og mere barske historier, og så synes jeg også, at bogen er bedre skrevet end de krimier af Läckberg, jeg har læst. Det samme gælder denne, der dog falder lidt i intensitet.

De to hovedpersoner antikvitetshandler August og politikommissær Maria arbejder og lever i denne nye bog stadig tættere. Fra hver sin vinkel bliver de i løbet af bogen involveret i de kriminalsager, der er bogens omdrejningspunkt, før deres indsats kolliderer og kombineres til sidst. Samtidig udvikles deres samliv også mere intenst, og et giftermål overvejes. 

Ud over de private forhold følges dels opklaringen af et aktuelt mord og dels undersøgelserne af en mordsag – parteringsmordet i frysehuset – der har hvilet som en skygge over byen i mange år, og som også var en del af baggrunden i de første bøger. En lokal mand blev dengang dømt for mordet, men i denne nye bog bliver også den gamle sag endelig opklaret. På den måde afslutter bogen egentlig en trilogi. Så læs serien 8 rækkefølge. Det bliver interessant, om der kan brygges videre på historier i lokalmiljøet.

Bogen fangede ikke min interesse i samme grad som især bind 2. “Lang i spyttet” er vel betegnelsen, og undervejs var der nogle ulogiske tiltag, der hjalp med opklaringen, og de spor, som forfatteren har lagt ud undervejs, var ret tydelige. 

Til bind 1 skrev jeg, at bogen også kan blive en udmærket kommende TV-serie. Det samme gælder alle tre bøger, der har det hele, der skal til for at blive populær i en bred kreds af krimifans. Det er nok omtrent de samme, der ikke kan få nok af skærgårdskrimier.

Trods mine forbehold var jeg alligevel OK underholdt, som når jeg ser en afslappende skærgårdskrimi i fjernsynet, men lidt mere. Derfor får bogen 8 skydeskivepoint – svarende til 4 krimihjerter.

Kristina Ohlsson
Tågehav
Modtryk, 2023
486 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS: Kristina Ohlsson har givet disse fun facts om serien til forlaget Modtryk:

1) Serien foregår på Hovenäset i Bohuslän, fordi min farfar og farmor havde sommerhus der, til jeg fyldte otte år. Indtil da var min familie og jeg på Hovenäset en uge om året, og jeg elskede at være der! 

2) Hovedpersonen i Stormvagt hedder jo August Strindberg ligesom den kendte svenske forfatter. I begyndelsen hed han bare August, og så fulgte efternavnet ligesom med i farten. Betyder det, at jeg elsker forfatteren Strindbergs bøger? Well, jeg skammer mig som en hund ved at tilstå det, men jeg har ikke læst en eneste af hans bøger… 

3) Dele af Stormvagt udspiller sig på Kärleksvägen på Hovenäset. Det er en meget lille vej, der findes i virkeligheden, og det er måske verdens mest romantiske adresse. Den fik nemlig sit navn efter et par, der boede i hver deres hus på den lille vej, og som forelskede sig i hinanden og blev et par. Nogle år senere blev vejen døbt Kärleksvägen.