Fra bogens bagside:
Da politiet i Pori begynder et efterforske overfaldet på en 98-årig krigsveteran, forventer de at finde en sammenhæng med andre ubeskriveligt brutale overfald på forsvarsløse mennesker. Men da de finder en gammel Waffen SS-uniform hjemme hos et af de andre ofre, tager efterforskningen en uventet drejning. Det bliver op til Jari Paloviita, Henrik Oksman og Linda Toivonen at beslutte, om der findes handlinger, der aldrig kan tilgives.

“Fortiet” er tredje bog i Floddelta-serien, der kredser om de tre politifolk Paloviita, Toivonen og Oksman. Det er en fortælling om, hvordan fortiden griber ind i nutiden, og om, hvordan de valg, vi tager, kan påvirke resten af vores liv. 

Min anmeldelse:
Jeg kunne rigtigt godt lide de første to bind i serien. De fangede mig helt ind på grund af deres stil, de spændende historier fra et anderledes miljø og ikke mindst samarbejdet mellem de herlige typer, som de tre gennemgående politifolk er.

Se mine anmeldelser af  ind 1 og 2 her: 
Mørkebror – https://blog.drustrup.dk/?p=1024
Sendebuddet – https://blog.drustrup.dk/?p=1560

Som de foregående bind i serien er dette også en spændende historie, hvor ofrene for de mystiske overfald og mord er meget gamle mænd. Her følger bogen ret grundigt politifolkenes arbejde, og det er en intens efterforskning, der er spændende at følge. 

Parallelt med de dramatiske nutidige begivenheder fortælles glimt af en gruppe unge finske mænds officielt støttede hvervning til det tyske Waffen SS-korps og ikke mindst deres deltagelse i krigen på østfronten. På den måde fik jeg rigtigt interessant viden om Finlands nyere historie – især landets relationer til Rusland samt til Tyskland under 2. verdenskrig, noget vidste jeg lidt om, men det meste var nyt for mig. Og så er der en interessant nyere international vinkel på det hele. 

Jeg kan rigtigt godt lide, man kan lære noget ved at læse en krimi. Når bogen som denne samtidig er spændende og godt skrevet, bliver det endnu bedre. Derfor får bogen også – ligesom de første bind i serien – 9 sikre skydeskivepoint – på kanten af et rent pletskud. Det svarer til 5 krimihjerter på Krimifan.

Selv om der på bagsiden står, at bøgerne i serien kan læses uafhængigt af hinanden, synes jeg ikke, det er helt rigtigt, og det vil fortsat være en forbrydelse ikke at læse alle bøgerne i rækkefølge. På den måde følger man også de rigtigt interessante personers udvikling og indbyrdes forhold på bedste vis. 

Bonusinfo:
Jeg havde oprindeligt regnet med, der ville være tale om en trilogi, hvor hver af de tre politifolk ville være hovedpersoner på skift, men på Krimimessen 2023 fortalte forfatteren, at han lige var i gang med at skrive bind 6, og at alle bind med hver sin hovedperson har hans hjemby Pori som lokalitet. 

Han sagde, at han endnu ikke havde bestemt om nogen skal dø og hvem.

Finland er kåret 6 gange i træk som det lykkeligste land og forfatterens hjemby Pori, som han karakteriserede som en blanding af smuk natur og en grim by, er kåret som den lykkeligste by i landet – og Tuominen selv som den mest positive person i byen! Så han mente selv, han måtte være Finlands lykkeligste mand.

Arttu Tuominen
Fortiet
Modtryk, 2023
351 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.