Fra bogens bagside:
Da en berygtet, iskold menneskesmugler, der får under navnet “Hollænderen””, brutalt bliver skudt ned foran Københavns Byret, hvirvles forsvarsadvokaten Jan Rose ind i sit livs drama, kun fordi han befinder sig på det forkerte sted på det forkerte tidspunkt.

Det er længe gået ned ad bakke for Jan Rose, men det skal vise sig, at det kan blive meget værre. Da han vågner op i en beskidt, sort varevogn, spirer han ind i et par forunderligt blå øjne, der tilhører en internationalt eftersøgt terrorist. Jan Rose må ryste selvmedlidenhedens tømmermænd af sig og kæmpe med alt, hvad han har for at overleve.

Min anmeldelse:
Denne bog er første del af forfatterens nye serie, der ligesom hans første serie har en advokat i hovedrollen. Jeg har anmeldt første og sidste del af den første trilogi her:
Jæger (1) – https://blog.drustrup.dk/?p=506
Vidne (3) – https://blog.drustrup.dk/?p=1333 

De bøger var effektfulde og voldsomme actionbøger med høj tænding på spændingen. Denne nye bog kaldes på forsiden for actionthriller, og det må man sige, den er. De tidligere bøgers niveau for vold og voldsomme begivenheder samt deres actionfigurer kaldte jeg for en kombination af den hævnende The Bride fra Kill Bill-filmene, Jack Reacher, John McClane og andre kampklare actionhelte. De samme effektknapper har Rebernik denne gang skruet ekstra op for og har tilføjet persongalleriet et par kvindelige figurer, der minder mig lidt om en kombination af Lisbeth Salander og hendes edb-wiz. Der er på alle måder smæk for skillingen.

Bogen foregår i København, hvor forfatterens kendskab til geografi og miljøer virker stærkt overbevisende i forhold til historiens forløb. Endnu mere stærkt overbevisende står beskrivelserne af det kriminelle miljø, politiarbejdet, arbejdet i retssalene og livet i fængslerne – alt sammen inkl. beskrivelser af korrupte og voldelige fængsles- og politibetjente. Den del må være tæt baseret på hans erfaringer fra arbejdet som forsvarsadvokat, men jeg håber godt nok ikke, at virkeligheden ser så grum ud! 

Handlingen foregår over 2 døgn, med enkelte tilbageblik og et par afsluttende kapitler, der fortæller status for de deltagende overlevende 3 måneder senere. De dramatiske begivenheder i 2 døgn beskrives kronologisk med angivelse af sted og tidspunkt, og der er voldsomt gang i aktiviteterne på alle fronter. Denne nærmest drejebogsagtige og journalistiske vinkel gør, at man er nødt til hele tiden at læse videre, for der sker hele tiden noget nyt og noget uventet, så man som læser halser rundt i København i hælene på Jan Rose og hans meget, meget specielle sidekick. Hun er på sin helt egen mission… og så er det ikke rimeligt at fortælle flere detaljer om handlingen. 

Det er en bog med mange detaljerede beskrivelser af steder, tanker og handlinger, så derfor er det også en bog med mange sider, men sproget er levende og blomstrende, så det går fint, men næste bind i serien behøver ikke at være på flere sider. Jeg er nysgerrig efter at finde ud af, hvad der fremover sker for Jan Rose, som er en sympatisk antihelt, der er blevet chikaneret og snydt, så han er endt som ugleset af det juridiske parnas.

Er der brug for og lyst til noget voldsomt og underholdende action, så er bogen oplagt at gribe fat i. Du må bare regne med, at du nødigt slipper den, inden du er færdig. Selv om jeg sidder tilbage med nogle uafklarede spørgsmål, var jeg godt underholdt af bogen, som jeg gerne giver 9 skydeskivepoint på min blog og 5 krimihjerter på Krimifan.dk.


Walther Rebernik
Satans datter
Gyldendal, 2023
487 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.