Fra bogens bagside:
Jessica Niemi er på tvungen orlov fra sit job som politibetjent og rejser til en lille ø i Ålands skærgård for at få ro. En aften hører hun et sagn om en pige, som forsvandt fra et børnehjem 70 år tidligere og aldrig blev fundet. Lige siden har pigen kunnet ses stå ude på bådebroen i sin blå frakke.

Samme nat bliver en person fundet død ved bådebroen. Jessica opdager, at to andre dødsfald er gået forud, og at sporene peger helt tilbage til Anden Verdenskrig og de forældreløse flygtningebørn, der boede på børnehjemmet efter krigen. Hver af de døde har en forbindelse til pigen i den blå frakke. Men står Jessica over for en morder eller – som legenden siger – et spøgelse?

Min anmeldelse:
Bogen er bind 4 i serien om den meget specielle finske efterforsker Jessica Niemi, og jeg har været trofast læser lige siden bind 1:

Den trofaste læser (1) – https://blog.drustrup.dk/?p=902
Ondskabens net (2) – https://blog.drustrup.dk/?p=1189 
Zetterborg-sagen (3) – https://blog.drustrup.dk/?p=1555

Serien er for hver bog blevet bedre og bedre, og bind 3 blev da også vinder af Glasnøglen for Bedste Nordiske Krimi i 2023. 

I denne fortsættelse kommer der flere facts frem om Jessica Niemis fortid og traumer, og hendes psykiske udfordringer og syner får også denne gang en central rolle i den sag, som hun ufrivilligt involveres i. For ikke at spolere spændingen vil jeg ikke afsløre mere om plot og handling, men kun sige, at jeg blev fanget ind af stemningen i bogen og fortællestilen. 

Igen en klassisk krimihistorie med en gruppe folk isoleret et sted, hvor alle aktører – morder, ofre og  ganske uskyldige – præsenteres, mens efterforskeren skal løse mysteriet, der har tæt forbindelse til fortiden. Men denne gang i anderledes rammer, og på en helt speciel baggrund samt med en unik efterforsker, som jeg er rigtig glad for at have læst om og gerne vil læse mere om. 

Jeg vil også gerne læse mere om hendes samspil med kollegaerne, der denne gang kun spiller biroller. Jessica er stort set på egen hånd på skærgårdsøen. 

Jeg skrev, at serien blev bedre og bedre, og hele,serien holder højt niveau, men alligevel savnede jeg lidt at de to foregående binds intensitet og spændingskurve. Derfor får den “kun” 8 flotte skydeskivepoint.

Max Seeck
De efterladtes ø
Gutkind, 2023
372 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.