Beskrivelsen på Mofibo:
Den lille idylliske by Sechelt på Canadas kyst er rystet, da en 85-årig pensioneret lærer findes myrdet – øjensynligt uden grund. Fra begyndelsen kender læseren morderens identitet, for i denne psykologiske spændingsroman er det interessante ikke, hvem der gjorde det, men hvorfor en tilforladelig og elskværdig gamle mand kunne finde på at begå en så brutal forbrydelse. 

Lektørudtalelsen
En stilfærdig canadisk kriminalroman fra 1985, hvor forfatterinden fik den amerikanske Edgar-pris for den. Den handler om en 80-årig mand, der slår sin jævnaldrende svoger og uven ihjel i en hyggelig lille by på Canadas Sunshine Coast. Jeg vidste ikke, at de også havde sådan en, men personerne lider virkelig under varmen og vor kriminalinspektør bliver ganske solskoldet under sin eftersøgning af mordvåbenet. Heldigvis er der en moden, køn og kærlig bibliotekar Cassandra, der kan komme dulmende creme på ham og samtidig være en opmærksom lytter både til ham og til den gamle morder. Det er ikke nogen spændende krimi, men personskildringen er mere nuanceret end normalt i genren, og det er en ganske god lille roman om tre ensomme mennesker, der lærer hinanden at kende i forbindelse med dette mord. Jeg tror, at en del krimilæsere vil finde den for udramatisk og langtrukken, mens andre vil glæde sig over en roman, der ikke primært handler om mord, snedig efterforskning og pseudorealistisk puslespil, men om almindelige, redelige mennesker. Det stilfærdige omslag passer fint til bogen. (Skrevet af Morten Bagger)

Min anmeldelse:
Jeg faldt tilfældigvis over bogen, da den optrådte som e-bog på Mofibos liste over nye titler, og så fik jeg lyst til at genlæse den. Jeg kunne nemlig huske, at jeg, da bogen udkom i 1989, blev fascineret af bogens plot, stemning og hovedpersoner. 

Selvfølgelig var det interessant som relativt nyuddannet bibliotekar at læse en krimi, hvor en bibliotekar spiller en central rolle. Men det var især detektiven, der fangede mig. Som de to øvrige personer er han ganske rigtigt ensom, men han har også depressive tendenser, og det var dengang noget særligt for krimier, at hovedpersoner havde psykiatriske diagnoser. 

Det store spørgsmål er så: Holder bogen stadig så mange år senere? Ja, det synes jeg! Det er som lektørudtalelsen skriver en stille krimi stort set uden drama, for helt fra begyndelsen ved, man som læser, hvem morderen er, for han er en af de hovedpersoner, man følger. Gåden om, hvorfor han gjorde det er det mest dramatiske i bogen. Men spillet mellem de 3 hovedpersoner er beskrevet rigtigt godt, og det samme gælder naturen og lokalområdet i kystområdet nord for Vancouver. 

Så jeg giver meget gerne bogen de bedste anbefalinger og 8 skydeskivepoint. Jeg vil stærkt overveje også at læse de følgende 5 bøger i serien, hvor de 4 også kan findes på bl.a. Mofibo. 

Laurali Wright
Den mistænkte
Klim, 1989 (udgivet her første gang)
229 sider

Bogen er genlæst på Mofibo. Udgivet af Saga Egmont /Lindhardt og Ringhof.