Fra bogens bagside:
Fin Macleod har lagt sit arbejde i drabsafdelingen i Edinburgh bag sig og er faldet til på sin fødeø, Isle of Lewis, hvor han arbejder som sikkerhedschef formen af øens store jordbesiddere. Jobbet bringer ham dog snart på kollisionskursen sin gamle barndomsven, Whistler Macaskill, områdets mest indædte krybskytte. Da Fin opsøger Whistler, bliver de to mænd vidner til et sælsomt naturfænomen. En dyb sø står pludselig og uforklarligt drænet for vand, og op af mudderet stikker de næsten uskadte rester af et lille enmotors fly, som forsvandt sporløst sytten år tidligere.

Begge mænd er klar over, at de vil finde resterne af deres fælles ven Roddy Mackenzie i flyvraget, men Fin bemærker noget, der får det til at isne gennem ham. Instinktivt ved han, at den sandhed, der ligger gemt i fortiden, fuldstændig vil forandre hans fremtid. 

Min anmeldelse:
Bind 1 i trilogien fra øen Lewis hedder Sorthuset. Bind 2 hedder Lewismanden, og den har jeg anmeldt her: https://blog.drustrup.dk/?p=1589.

Med dette afsluttende bind i trilogien er den hjemvendte Fin Macleod landet på sin hjemegn med fuld styrke. 

Foruden at få fortalt en spændende historie med rødder i øens tidlige historie, hvor bl.a. titlens skakbrikker spiller en rolle (se note nederst), spiller også dens nyere musikalske historie ind i bogens handling. Medlemmerne af et orkester, der er internationalt kendt for deres keltiske musik, er vigtige for plottets udvikling – og så fortæller jeg ikke mere!

På samme måde som i det forrige bind, så er bogen befolket med rigtigt interessante personer, det er herligt at følge. Desuden er der ud over krimigåden, der er både overraskende og interessant og har rod i fortiden, mængder af lokalkolorit og lyriske sansninger af geografien. 

Det er en klassisk britisk krimi i den absolut bedste ende og med oplagt potentiale til filmatisering.

Det er angiveligt slutningen på en trilogi, men forfattere har tidligere ændret planer, og det må Peter May meget gerne gøre. 

Det bliver igen til 9 sikre skydeskivepoint!

Peter May
Skakbrikkerne
Gyldendal, 2023
363 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS
Skulle nogen være interesseret i at læse om de oprindelige skakbrikker fra 1200/1300-tallet, der indgår i bogens titel, så se HER på hjemmesiden for National Museum of Scotland.