Bogen udkom første gang i 2013 på et andet forlag, men udgives nu i en revideret og nedredigeret udgave, og det har været rigtigt godt for bogen, der allerede fascinerede mig i den oprindelige udgave.

Det var forfatterens debutroman og blev bind 1 i en trilogi, hvor de følgende bind hedder “Genspejl”  (2015) og “Genkald” (2016). Det er serie, hvor genforskning og indblik i 3 forskellige religionssamfund i USA – amish-folket, menonitterne og kvækerne – kombineres til nogle dramatiske videnskabskrimier. 

Jeg anmelder denne reviderede genudgivelse, mens vi venter på nyeste bog fra Claus Lohman, Eftermælet, som er skrevet sammen hans kone Heidi Lohman. Den udkommer i forbindelse med krimimessen 2024 og anmeldes senere.

Fra bogens bagside:
Da den unge retsgenetiker, Sarah Bermann, foretager en tilsyneladende rutinemæssig DNA-analyse i forbindelse med opklaringsarbejdet af et brutalt drab i Philadelphia, gør hun en sensationel biologisk opdagelse. Som konsekvens bliver Sarah ført ind i amish-folkets isolerede og primitive livsførelse i Lancaster County, Pennsylvania, der står i skærende kontrast til hendes eget overfladiske og materialistiske liv. 

Hendes opdagelse bliver fulgt tæt af FBI, og før Sarah ved af det, er hun viklet ind i et net, hvis tråde når ud til planetens fjerneste afkroge. Hun føler sig draget af drabssagens hovedmistænkte, den 23-årige amish, David Stoltzfus, og erfarer, at hendes egen far har holdt en hemmelighed skjult for hende, som for altid vil forandre hendes liv.

Min anmeldelse:
Kort fortalt følger historien 3 spor, der selvfølgelig krydses på meget dramatisk og voldelig vis. For det første beskrives livet hos en amish-familie, der lever efter deres asketiske og dybt traditionelle regler nærmest som 1800-tals bønder, mens deres voksne søn er på “rumspringa”. Det er unge amish-folks møde med den moderne verden, inden de skal vælge, om de vil fortsætte som amish eller vil forlade trossamfundet. Et andet spor er retsgenetikeren Sara Bermann og hendes kollegaer samt deres arbejde med at forske i DNA. Det sidste spor er en gruppe heftigt bevæbnede mænd fra en hemmelig specialgruppe under FBI, der viser sig at have meget på samvittigheden, men som slet ikke er færdige med at “rydde op”, som de siger.

Kombinationen af videnskab og voldsom dramatik kommer der en rigtig god videnskabskrimi ud af. Foruden at give et indblik i amish-miljøet, som fascinerer mig, og som også beskrives så godt i Linda Castillos amish-serie, er det en rigtigt spændende krimi/thriller fra det moderne USA med en fanatisk gruppe som hævnende voldsmænd.

Bogen er strammet gevaldigt op siden den første udgave – sprogligt og strukturelt samt omfangsmæssigt fra 462 til 275 sider. Jeg vil gerne anbefale hele serien, men begynd endelig med bind 1 – og selvfølgelig i denne reviderede udgave.

8 skydeskivepoint.

Claus Lohman
Genstart
Superlux, 2022
275 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.