Bogen er femte bind i serien om kriminalkommissær Kristian Bark. Jeg har selv anmeldt seriens første bind “Datter savnet” her: https://blog.drustrup.dk/?p=810, men de følgende bind er aldrig landet i mit læsefelt, så Palle Thomsen fik fornøjelsen, og det var en fornøjelse!

Fra bogens bagside:
1945. To unge mænd stiger ned i en forladt mine, og kun en af dem får dagens lys at se igen. Den anden bærer på en hemmelighed, der kan ødelægge alt.

75 år senere bliver en baby fundet død i en mose i Hällefors nord for Örebro – en lille pige, blot nogle få måneder gammel. Om halsen har hun en sølvhalskæde med en mystisk sten. Hvem er det stakkels barn, og har halskæden en betydning?

Politikommissær Kristoffer Bark skal lede efterforskningen sammen med sit team af brogede kolleger. Han er kun lige ankommet til Hällefors, da et nødopkald sender ham til en skole, hvor en 90-årig mand har taget en gruppe børn til gidsler. Manden er bevæbnet med en riffel, og han er ikke bange for at bruge den. Det viser sig, at manden bærer den samme mystiske sten som barnet, men er der en forbindelse mellem dem? 

Palle Thomsens anmeldelse:
Anna Jansson er en af mine yndlings krimiforfattere. Hun har skrevet omkring 26 bøger og er en af Sveriges mest populære forfattere.

Jeg har kun et klagepunkt over denne krimi – den stjal min nattesøvn!

Kriminalkommissær Kristoffer Bark og hans folk er en blandet flok betjente. Han har epilepsi og må ikke køre bil, en anden har ptsd, en tredje er ustabil grundet syge børn osv. De er ansat i en afdeling for uopklarede sager, men bliver også draget ind i ny efterforskning. En slags svensk Afdeling Q og bedre end Jussis.

I denne krimi bliver en ulykke/mord i 1945 i Midtsverige skelsættende for 2 familier helt frem til nutiden. Der er masser af lokalkolorit, lidt overtro, skæve eksistenser og socialrealisme.

Det er ikke en gysende page-turner, men en stille, fremadskridende fortælling, som hele tiden driver en til lige at tage et kapitel mere, og det kostede en nattesøvn.

Kristoffer Bark serien er en af de bedste krimiserier, jeg har læst. Jeg er vendelbo og er ikke meget for at give 10 point til en bog – der skal jo være plads til den helt ekstraordinære bog. Så jeg giver 9 1/2 ud af 10 og glæder mig til den næste bog i serien. Hun skrev jo 22 bøger i Maria Wern serien, og jeg ser gerne 22 bøger i Bark serien.

Anna Jansson 
En utilgivelig synd
People’s Press, 2024 
320 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.