Fra forlagets beskrivelse af “1979”:
1979. Året fik en elendig begyndelse og er kun blevet værre. Snestorm, strejke, strømsvigt og politiske uroligheder er blevet hverdag i Skotland. Men for Allie Burns betyder det, at der er mere at rive i til avisen, hvor nye gode historier hver dag banker på. Allie er en blandt få kvinder i en mandsdomineret branche, og for at slippe væk fra alt det ”husmorstof ” hun bliver prakket på af sin redaktionschef i Glasgow, forsøger hun at gøre sig gode venner med graverjournalisten Danny Sullivan. Arbejdet skaffer Danny og Allie mange fjender på halsen, for afsløringerne af international skatteunddragelse og en planlagt terroraktion mod en skotsk folkeafstemning vækker stærke følelser i lokalsamfundet.

Fra forlagets beskrivelse af “1989”:
1989. Verden er på randen af en revolution, og journalisten Allie Burns er tilbage. Ældre og måske lidt klogere, leder hun nu nyhedsafdelingen på The Sunday Globe i Glasgow. Hun er ikke længere graverjournalist, men nyhedsredaktør og stadig skrækslagen for at ende i rendestenen sammen med de brutale britiske tabloidmedier. Og hun får travlt. Året begynder med en mindegudstjeneste for ofrene fra Lockerbie-bombningen, og Allie har knap nok leveret den historie, før hun falder over en chokerende historie om aids-patienter. Den avisverden hun opererer i er under stærk forandring, og den kolde krig præger tiden. Da et mord sker, bliver Allie tvunget til at sætte spørgsmålstegn ved flere af sine gamle overbevisninger.

Palle Thomsens anmeldelse:
Denne er de første 2 bind i en planlagt serie på 5 bind om journalisten Allie Burns. Jeg havde ikke læst den første – 1979 og måtte en tur på Hjørring Bibliotek. Det var nok smartest at være med fra starten.

Vi følger Allie gennem 5 årtier – bind foregår i 1979, bind 2 i 1989 o.s.v. Fin måde at lave en serie på, og også fordi hun inddrager de historiske begivenheder fra året, fortællingen foregår.

Det er lidt pudsigt at hendes hovedpersoner er homoseksuelle, men det giver mening når man læser bøgerne. 

I 1989 er AIDS epidemien i fuldt flor, og det fylder første del af bogen. Den anden del af bogen omhandler tiden op til Murens fald i november 1989 med tråde tilbage til Anden Verdenskrig og holocaust.

Det hele er bundet sammen af Allies job som journalist i en avisverden, der er under stor forandring. Tidligere var hun graverjournalist på en seriøs avis, nu er hun tabloidjournalist på en avis, der jagter overskrifter, og hvor indholdet er mindre seriøst, og det frustrerer hendes journalisthjerte. 

Det er velskrevne krimier med troværdige personer, og det tegner godt for de næste 3 bind.

Jeg har kun én anke, og det gælder begge bøger. I begge bøger er der 2 hovedhistorier, og forfatteren gør ikke den første hovedhistorie helt færdig, hvilket det gør den noget uforløst. Begge bøger slutter med avisartikler, der skal summere op på hovedhistorierne, men der mangler altså noget. Det skal dog ikke afholde mig fra at læse de næste 3 bind.

8 point ud af 10 til Val McDermid.

Val McDermid
1979
Hr. Ferdinand, 2022 
400 sider

Val McDermid
1989
Hr. Ferdinand, 2024 
412 sider

Bind 2 er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.