Fra bogens bagside:
Serien om graverjournalisten Astrid Pedersen er inspireret af virkelige hændelser.

Et fly styrter ned i Nordgrønland, og en hemmelig last forsvinder under isen. 30 år senere ankommer et ungt par, Astrid og Peter. Han er embedsmand i Udenrigsministeriet og skal tilse oprydningen af USA’s militære baser. Hun er journalist, men har lovet ham at holde fri fra sit job på Dagbladet i København. 

Ved ankomsten omdirigeres Peter til Sydgrønland. Et australsk mineselskab har fundet mineraler, der er afgørende for verdens omstilling fra sort til grøn energi, men nu truer fundet af flere skeletter, som politiet frygter stammer fra forbrydelser begået for mange år siden, med at lukke for mineprojektet. 

Det unge pars rejse skulle redde deres knagende kærlighed, men da efterforskningen mørklægges og Peter holder møder bag dobbeltlukkede døre, vokser hemmelighederne imellem dem. Det viser sig, at Peter er centralt placeret i et større coverup, tæt overvåget af verdens stormagter, og Astrid indser, da hun bryder sit løfte og går efter historien, hvor lidt hun egentlig ved om manden, hun elsker.

Palle Thomsens anmeldelse:
Bogen er bygget på virkelige fakta om det nedstyrtede amerikanske fly ved Thulebasen, og som medbragte 4 brintbomber, der angiveligt detonerede ved styrtet. Det er også fortællingen om minedrift i Grønland, om atomvåben eller ej, myndigheders forsøg på at skjule det samme, korrupte embedsmænd, den retfærdighedsbårne journalist, de slemme amerikanere, CIA og det grønlandske naturfolk osv. 

Hele historien er fortalt i jeg-form, og det kan efter min mening nogle gange være anstrengende.

Det er ikke en dårligt skrevet krimi, jeg blev bare lidt træt af den. Fortællingen fængede mig ikke. Det blev lidt en genfortælling af de sidste ca. 50 års historie om vores Grønlandspolitik, og det er jo ikke ligefrem pæn læsning. 

Mange, som ikke er inde i vores Grønlandspolitik, vil sikkert finde den spændende og lærerig.

6 skydeskivepoint ud af 10 mulige.

Louise Voller
Giften under isen
People’s Press, 2024 
375 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.