Fra bogens bagside:
Det er en forandret verden, der efter krigen møder modstandskampens helte. Nazismen er besejret, men for enkelte af de gamle krigere starter nu en ny kamp: Kampen mod kommunismen og den europæiske venstrefløj.     

Elliot vokser op i trygge rammer i en enorm villa i Odense, men også hele tiden med en fornemmelse af, at noget er galt.

Ungdomsvennen Tobias er en ensom original. Han har modet til at tænke ukonventionelt, men ejer ikke evnen til at skelne mellem det kontroversielle og det livsfarlige.

Tobias’ søster, Amalie, er anderledes udadvendt. Hun er på nippet til at indtage et af verdens højeste embeder, men synes på samme tid at suge al tænkelig ondskab til sig.

Og så er der Jesper, efterretningsmanden, der forsøger at forhindre den helt store katastrofe. Han har svært ved at sove.

En bredt fortalt spændingsroman om politik, kærlighed og venskaber før, under og efter Den Kolde Krig. 

Palle Thomsens anmeldelse:
En 517 siders moppedreng. Forlaget kalder det en spændingsroman, men det varede godt længe, inden spændingen kom.

Romanen trækker tråde tilbage til modstandskampen under besættelsen og mange modstandsfolks utilfredsfred med samfundet og politikerne efter besættelsen. Og hvordan nogle danner en højrenational bevægelse, der har tråde ud i Europa og USA – Reichsbürgerbevægelsen i Tyskland, Trumpismen i USA, Le Pen i Frankrig. Coronaepidemien og sølvpapirshattene spiller også en stor rolle. Alt dette kogt sammen til en roman der i bund og grund handler om højrenational terror mod det eksisterende samfund

Der bliver tegnet fine personbilleder i romanen, hovedpersonen Elliot og hans gode ven Tobias kommer man godt ind under huden på. Romanen er godt skrevet, og historien er troværdig.

Men nu kommer det negative. Den er svær at læse. Man kan ikke nøjes med et par kapitler ad gangen, så taber man tråden – især i den første halvdel af bogen. Der er mange personer at holde styr på, og så springer romanen frem og tilbage i tiden, så man skal virkelig bide mærke i, hvornår et kapital foregår. Og den er alt for lang. Der er mange og lange politiske diskussioner, og det er igen især første halvdel, der er problemet. Den tager lang tid om at komme ud af stedet.

Den kunne sagtens være 50-80 sider kortere.

Så hold ud – i den sidste tredjedel af bogen er der spænding for alle pengene.

Det bliver til 7 ud af 10 spændingsskydeskivepoint.

Morten Hesseldahl
Absalon
Modtryk, 2024
517 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.