Det er oplagt at lade den flittige krimilæser og gode whiskykender, Palle Thomsen, anmelde denne bog, der foregår på den skotske ø Isle of Skye. Jeg har selv anmeldt bl.a. bind 8 i serien, Vildskud, her https://blog.drustrup.dk/?p=632 

Fra forlagets beskrivelse:
Den danske billedkunstner Estrid Mørk findes hængt i sit hjem på Isle of Skye, og det lokale politi fastslår, at hun har begået selvmord.

Ramt af sorg over sin mors død rejser hendes unge datter Lea til den skotske ø for at bringe orden i morens efterladte ejendele og få solgt huset, Oona’s Place. Lea har svært ved at finde ro, føler sig iagttaget og utryg i den rå og vilde natur, og hun kæmper med at forstå hvorfor moren, der oplevede stor succes med sine landskabsmalerier, skulle tage livet af sig i det hus, hun har talt så begejstret om. Da Lea tilfældigt finder et trusselsbrev sendt til moren, opsøger hun Rebekka Holm, som hun har mødt i flyet på vej mod Skotland.

Rebekka er sendt på tvungen orlov af Politigårdens nye drabschef, og får en stærk mistanke om, at det lokale politi har lukket sagen for hurtigt, og at Estrid sandsynligvis er offer for en forbrydelse. For hvem er den gådefulde mand, der dukker op ved Oona’s Place uden at give sig til kende overfor Lea? Og hvorfor påstår øens beboere, at der hviler en forbandelse over det lille afsidesliggende stenhus? Rebekka Holm kaster sig over sagen, der måske trækker tråde tilbage til et ungt pars død på øen mere end tredive år tidligere.

Palle Thomsens anmeldelse:
Fremmed er det 10. bind i Rebekka Holm-serien, og Julie Hastrup går man aldrig fejl af. Hun kan sit krimi kram.

Efter ballade med sin chef og ved et tilfælde ender Rebekka Holm på Isle of Skye – hjemstedet for den dejlige Talisker Whisky.

Ud over krimihistorien så er bogen en god beskrivelse af et ø-samfund med dets mere eller mindre sære indbyggere, overtro og folklore, tilflyttere contra fastboende og den pragtfulde natur og skiftende vejr – som de siger på Isle of Skye: Hver dag har 4 årstider. Man får virkelig lyst til at besøge øen.

Krimien er godt skruet sammen, den er lang, men ikke for lang. Der er styr på fortællingen, et overskueligt persongalleri, og så er den hamrende godt skrevet. Kapitlerne veksler mellem fortid og nutid. Jeg har før oplevet, at det kan være meget forvirrende, og man flere gange må gå tilbage i historien, men ikke her.

Det har været en sand fornøjelse at læse denne bog, og jeg glæder mig til den næste i serien, der er nemlig en lille cliff-hanger.

9 sikre point ud af 10.

Julie Hastrup 
Fremmed
Politikens Forlag, 202
448 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.