Fra bogens bagside:
Ytringsfrihedens vrangside udstilles i Nordsjællands overklasse. En dødsliste spreder frygt og had. 

Middelalderens folkedomstol er genopstået på de sociale medier og lader til at trumfe retssamfundet i Danmark. Pæne civiliserede borgere forvandler sig til hadefulde webtrolde bag falske profiler, der kaster sig over mennesker, de mener stikker næsen for meget frem, og ofrene har ingen retsbeskyttelse.

Forfatteren Mira og botoxbaronen Frank Alling får konsekvenserne af de digitale krænkelser at føle. Det celebre ægtepar fra Nordsjælland bliver lagt for had på samtlige platforme i en grad, der påvirker deres liv og mentale sundhed. Hetzen kammer over, og en dødsliste over de værste webtrolde kommer i spil og sender drabsafdelingen på overarbejde.

Atter engang danner Lennart Rohde og Theodora Blink frontfigurer i en sag, hvor selvtægt og demokratiske værdier som ytringsfrihed bringes under lup.

Frihed er fjerde bind i Maggie Kempinskas F-serie, som består af titlerne: Forskel, Forkert og Fuppet

Palle Thomsens anmeldelse:
Frihed er Maggies fjerde bind i hendes F-serie. Jeg har aldrig læst noget af hende før og har aldrig hørt om hende, jeg er måske lidt ude af trit med krimiverdenen.

Det er en moppedreng på 600 sider, men fortvivl ikke – den buldrer derudaf. En tour-de-force i forældresvigt, rige mennesker uden følelser, afstumpede individer, forsmåede hævngerrige personer og fremfor alt handler den om de sociale medier og facebookkrigere.

Jeg blev blæst bagover af historien. Ind i mellem er den helt ude i hampen, sådan er virkeligheden ikke, men det er jo også “bare” fiktion. Hvert kapitel har et navn som overskrift, hvor man følger den enkelte person. Det giver et godt overblik, for  der er meget at holde styr på. Men overblikket tabes ikke. Og så har krimien en formidabel slutning. Jeg skal snarest igang med de 3 forrige.

Forfatteren har skrevet en tankevækkende epilog om bogens tema – de sociale medier. Hun mener, at de sociale medier er en usynlig fjende, langt mere skadelig og skræmmende end mørkets kræfter i en krimi. Hun er også skræmt af kunstig intelligens – AI. Hun har mistet sit job som grafiker og tekstforfatter til ChatGPT. Hendes bøger kan streames for en femmer, som hun skal betale skat af, og snart kan AI skrive en bog i hendes stil og udgive dem selv.

Hun konkluderer, at de kreative fag ikke længere vil beherskes af fagfolk, men vil  blive promptet af Lis fra regnskabsafdelingen eller hendes otteårige nevø.

Det er en skræmmende verden, vi ser ind i, og jeg deler hendes frygt. Vi husker nok allesammen strejken i Hollywoood, og den var båret af frygt for AI og ChatGPT. Vi har kun set begyndelsen.

Men jeg vil aldrig opgive at sidde med bogen i hånden. E-bøger er ikke mig. Måske bliver jeg tvunget til det – for flere og flere bøger fåes kun som E-bøger.

Jeg giver 9 sikre point til Maggie ud af 10.

Maggie Kempinska
Frihed
People’s Press, 2024 
604 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.