Fra bogens bagside og fra forlagets pressemeddelelse:
Ebba Braut ved, at hun ikke har været i seng med nogen. Alligevel er hun gravid.

Den eneste Ebba kan betro sig til, er den pensionerede efterforsker Hanne Wilhelmsen. Men Hannes eget liv er tæt på at gå i opløsning, og Ebba er nu den eneste, Hanne har tilbage. 

Den kørestolsbundne Hanne er helt alene. Konen Nefis og deres datter er flyttet ud efter et voldsomt skænderi, og det ser ikke ud til, at de kan forsones. Hanne må kæmpe for både at redde sin familie og løse den vigtigste drabssag i sit liv. 

Min anmeldelse:
Med flere års pause efter 10 bind i krimiserien med Hanne Wilhelmsen, udgav Anne Holt i 2022 “Det ellevte manuskript”, som blev nr. 11 i serien. Den har jeg anmeldt her https://blog.drustrup.dk/?p=1384

Det var for mig og mange andre et dejligt gensyn, og derfor har jeg set frem til denne fortsættelse, som i ifølge forsiden i øvrigt er blevet kåret som årets bedste krimi i Norge. Det skærpede selvfølgelig forventningerne, men hvordan gik det så med dem? Det gik rigtigt godt!

Med klassiske elementer med f.eks. uforklarlige mysterier, privatlivsproblemer og seriøs knas i samarbejdet internt i politiet samt mellem politiet og en privat efterforsker har Anne Holt igen skruet et meget specielt og fascinerende plot sammen, og hun har befolket det med nogle ganske særlige personer, hvoraf flere går igen fra “Det ellevte manuskript”. Desuden dukker en ny politiefterforsker op, Marius Blaabjerg, og han må også meget gerne – og gør det sandsynligvis – dukke op i en fortsættelse. 

Uden at afsløre for meget, for der skal dukke overraskelser op undervejs, så er bogens helt relevante temaer ensomhed, relationer mellem mennesker, kvindehad og mænd der oplever sig svigtet af kvinder og lever i ufrivilligt cølibat (incels). Til sidst i bogen kommer forklaringen også på titlens utæmmede heste.

Dertil kommer flere relationer til litteratur og forlagsverdenen gennem samarbejdet mellem forlagsredaktøren Ebba Braut og lyrikeren Aasmund Aaletjønn. Det element tilfører bogen et interessant ekstra lag. Ebba dukkede op i forrige bog, og hun spiller også denne gang en central rolle, mens Aasmund også kommer i spil på en ganske særlig måde.

Hele bogen er velskrevet, og selv om den nogle steder er lidt lang i beskrivelserne, og der dukker et par heldige tilfældigheder op under efterforskningen, så er det alligevel en helstøbt og rigtigt spændende historie. Vil du ikke læse hele serien, så begynd i det mindste med bind 10 og fortsæt med denne.

Herlig læsning til 9 skydeskivepoint.

Anne Holt
Tolv utæmmede heste
Modtryk, 2024
440 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.