Fra bogens bagside og flap:
Hjælp Deduktiv Logiko med at opklare de forbrydelser, han ustandselig støder på, og brug mysteriematrixen til at regne ud hvem, hvad, hvor og hvorfor.

Deduktiv Logiko har brug for din hjælp til at opklare en række mord begået i skumle gyder, idylliske landsbyer og ved den årlige prisuddeling for årets mysteriegådebog. Men pas på Logikos ærkerival Inspector Irrationalius, hvis clairvoyante metoder Logiko absolut ikke bryder sig om. Studér ledetrådene, afhør vidnerne og udfyld mysteriematrixerne for at afsløre forbryderne. 

Var det Vera Vulkansten med den antikke vase? Var det Borgmester Honningsød, der var blevet set på tagterrassen? Eller Træner Hindbærbrus, der ville dække over en hemmelighed? Og hvem var i lobbyen med aske på hænderne? Der må være en, der lyver….

Murdle er fyldt med gåder, koder og kort, der kan vække den indre hobbydetektiv til live i os alle.

Min anmeldelse:
Når jeg læser krimier er det altid interessant undervejs at prøve at gætte morderen eller at løse andre af de gåder bøgerne rummer. Da jeg opdagede denne bog, havde jeg derfor stor lyst til at give mig i kast med at løse mysterierne, på samme måde som jeg også godt kan lide escape rooms i spilform og i virkeligheden. 

Bogens 100 mysterier er opdelt i 4 sværhedsgrader, og i løbet af nogle regnvejrssommerhusdage blev en række af mysterierne testet igennem bl.a. sammen med et par børnebørn på 7 og 11 år. De er meget vante til at dyste i spil og med opgaver. De har også begge i flere år løst opgaverne på siderne med “Du gådeste” i Anders And-bladet, hvor bl.a. Mickey Mouse skal hjælpes med at opklare et mysterium. Derfor var de helt klar til at hjælpe krimilæseren (mig) med at opklare nogle af bogens kringlede gåder i alle kategorierne. På den måde er der tale om hjernegymnastik på tværs af generationerne, selv om den primære målgruppe vel er unge og voksne. 

Uanset om jeg var på egen hånd, eller det skete i et godt samarbejde, gik det fleste gange rigtigt godt med at deducere sig frem til løsningen og finde morderen, motivet, mordvåbnet og gerningsstedet, men ikke alle gange og når det gik galt, skyldtes det nok, at gætteriet tog overhånd. Uanset resultatet var det rigtigt sjovt at diskutere opgaverne igennem. 

De 4 sværhedsgrader er markeret med et antal luppe, og opgaverne suppleres hver gang med et antal ledetråde samt nogle oplysninger at gå ud fra. Opgaverne bliver selvfølgelig efterhånden en del sværere, men der er hjælp at hente bagerst i bogen, hvor der kan hentes en ekstra ledetråd. Til sidst bringes løsningen, og nogle forklarende noter, så man kan se enten hvor god eller hvor dårlig en lænestolsdetektiv, man har været.

Hver opgave er forsynet med en mysteriematrix, som er et skema, hvor alle oplysninger fra ledetrådene og de konklusioner, man spekulerer sig frem til, kan skrives ind i. Der er forrest i bogen en udmærket introduktion til at arbejde med skemaet, men det kræver noget tilvænning at arbejde med det. For at undgå at skrive i bogen, så hver mordgåde jo kun kan forsøges løst én gang, fandt vi hurtigt ud af hver gang at lave skemaet på et løst stykke papir. 

Det er bind 1 i en serie, hvor dette endnu er eneste oversatte. På engelsk er der i hvert fald 3 bind mere på samme niveau og et junior-bind. Det kunne for mig at se især være rigtigt interessant i første omgang at få en dansk udgave til den yngre målgruppe. 

En både hyggelig og hjerneaktiverende bog med brede anvendelsesmuligheder. Prøv selv! Det er både hyggeligt og spændende. Bogen får 8 skydeskivepoint, der i dette tilfælde udskiftes med nogle mere passende luppe. 

G.T. Karber
Murdle – bind 1
Alpha Forlag, 2024 
383 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.