Fra bogens bagside:
Adam Vieri elsker dyr, og derfor er jobbet som dyrepasser i zoologisk have perfekt, men det er, som om alle andre i Stockholm hellere vil spille padeltennis end at gå i zoo. Besøgstallene er mildest talt elendige, og for at få flere gæster anskaffer Adams overambitiøse chef nye og mere eksotiske dyr fra et konkursramt cirkus. Men Adam mener ikke, at løver og elefanter hører hjemme i en skandinavisk dyrepark.

Sammen med cirkussets dyrepasser, Natalie, lægger han en plan for at befri de afrikanske dyr. En plan, der involverer kartonvis af lilla mysli, en herskabslejlighed og et lyssky ungarsk fragtfirma.

Min anmeldelse:
En herlig bog – både underholdende, absurd og tankevækkende.

Det er rigtigt sjovt at følge antihelten, Adam Vieri, og hans tumlen med livet, en gammel kærestesorg, en ganske umulig chef samt hans helt specielle og tætte forhold til dyrene inden zoologiske have. 

Historien om at redde de afrikanske dyr fra en fremtid i en zoologisk have, der ellers næsten kun har skandinaviske dyr, er en helt absurd og underholdende historie.

Det tankevækkende opstår i den grundlæggende konflikt mellem den nye zoo-direktørs holdning til den zoologiske haves som et kultur- og underholdningstilbud, der helt styres efter at maksimere besøgstal og likes. Samtidig lægges der mindre vægt på fagligheden. Det betyder ikke, at det er en dybt seriøs bog, men tankevækkende kan også være rigtig godt. Det er samme konflikt der kan opleves i virkelighedens Danmark bl.a. i museumsverdenen, hvor de økonomiske tilskud efter den nye museumslov tildeles med større vægt på besøgstal.

Jeg hyggede mig meget med bogen og grinte en del i skægget, så jeg var på alle måder rigtigt godt underholdt  Stemningen, humoren og niveauet for skæve vinkler minder mig om en god del af bøgerne af Erlend Loe, Bergsveinn Birgisson og Jonas Jonasson, og det er efter min mening ikke de værste at blive sammenlignet med. 

Det bliver til 5 sikre stjerner!

Peter Hammerbäck
Ordentlige mennesker stjæler elefanter
Modtryk 2024
328 sider

Bogen er læst på #Mofibo