Fra bogens bagside:
Oskar Stenvall er en mand uden ambitioner. Mens alle hans studiekammerater har gjort karriere og stiftet familie, har han levet en stille tilværelse i sit lille rejsebureau i en gammel kælderbutik i Lund.

Men alting ændrer sig pludselig, da hans excentriske nabo, Albin Larsson, bliver udsat for et mordforsøg i sin herreekviperingsbutik. Og bedre bliver det ikke, da Oskar finder en død mand i gule bukser i sin gamle Volvo.

Det bliver starten på et vanvittigt roadtrip for Oskar, hans unge praktikant Hanna og hr. Larsson. En rejse, der blandt andet omfatter et besøg hos Otto von Bismarcks barnebarn og narkosmugling i Amsterdam.

Hele tiden har trioen den nidkære politibetjent Bruno og hans kone, journalisten Malin, i hælene.

Vil det lykkes Oskar at rense sit navn, før de indhenter ham?

Min anmeldelse:
Bogens specielle titel vakte min nysgerrighed, og da det viste sig at være bind 1 i en ny hyggekrimiserie med titlen “Mysterierne i Lund”, var jeg nødt til at læse den. Hyggekrimier kan være helt OK, og Lund er en fascinerende by.

Ud over at være en hyggelig hyggekrimi, er det for mig primært en rigtig morsom bog med nogle herlige personer og en handling, der er så absurd gal, at det er en fornøjelse. Jeg kom til at tænke på Jonas Jonassons bøger, der også er befolket med skæve og meget særlige personer, der næsten uforskyldt ender i nogle utrolige situationer. 

Sådan er denne bog også, og det er forrygende, hyggelig og underholdende at læse om, hvordan Oskar Stenvall tilfældigvis kommer galt afsted og samtidig kommer i menneskehænder hos Albin Larsson, der viser sig at rumme de vildeste historier og initiativer. Oskar agerer ud fra de bedste intentioner, men ender med at lade sig vildføre rundt i interessante miljøer og groteske optrin. 

Der er en død mand – den dybfrosne mand i de hule bukser, men ikke noget mord og kun begrænset (og ganske umulig) politimæssig efterforskning, men det gør ikke bogen til en krimi. Det er dog flere mysterier, som jeg ikke vil afsløre løsning af. Hvordan slipper Oskar & Co. af med den døde og dybfrosne mand? Hvordan slipper Oskar & Co. af med den ihærdige politimand? Har Oskar mon overhovedet lyst til at undvære sin praktikant, Hanna, i sit rejsebureau? Hvad i alverden går mon galt i fortsættelsen? For der sker garanteret og heldigvis et eller andet mystisk i Lund næste gang, og det vil jeg se frem til at blive underholdt af og hygge mig med!

4 sikre stjerner af 5 mulige. 

Kalle Löfqvist
En dybfrossen mand i gule bukser
Cicero, 2024
228 sider

Bogen er læst på Mofibo.