Fra bogens bagside:
I den lille hallandske by Skavböke findes liget af en teenagedreng i bagagerummet på en bil. Dagen efter er en anden dreng stukket af hjemmefra, og inden længe er en tredje død. Alle tre stod de på tærsklen til voksenlivet. Politiets efterforskning kommer ingen vegne, men to navne går hele tiden igen: Sander Eriksson og Killian Persson.

De tre sager forbliver uopklarede, men en varm julidag næsten tyve år senere sker endnu et drab i Skavböke. Vidar Jörgensson ved Hallands politi jager en gerningsmand, men i de lyse sommernætter er det let af blive bedraget af skyggerne og endnu lettere at fare vild i det net af løgne og fortielser, som ligger spændt ud over den lille by.

Min anmeldelse:
Jeg har tidligere anmeldt disse bøger af forfatteren:

Denne seneste bog er bind 3 i Halland-serien, hvor det er lokaliteten – små samfund i Halland-regionen – og livet her, der er det gennemgående tema. Derfor kan de også læses i vilkårlig rækkefølge. Også på den måde minder denne bog mig om de 4 bøger i Skåne-kvartetten af  Anders de la Motte, hvor tonen er den samme, og det er ubetinget positivt. (Se mine anmeldelser af dem her:  https://blog.drustrup.dk/?p=859.)

Ud over at være en spændende krimihistorie om baggrunden for og opklaringen af mordene omkring 2000 og de senere begivenheder godt 20 år senere, så er det selv læseoplevelsen der for mig har været den stærkeste oplevelse. I meget kort kapitler med udviklingen i de to tidsperioder beskrevet fra forskellige synsvinkler skabes en intens stemning, hvor jeg som læser fik et rigtigt godt indblik i personernes bevæggrunde og hele deres indbyrdes liv. Det skyldes forfatterens skrivestil, der er poetisk og i sin egen form med smukke formuleringer og stemningsskabende billeder, der ligger fjernt fra den journalistiske skrivestil, som ellers er fremherskende i ret mange krimier. 

Hele forløbet og opklaringen rummer nogle gode overraskelser, som en krimihistorie skal gøre det. Men under læsningen var det for mig egentlig ikke afgørende at finde ud af, hvem der havde gjort hvad. Det var mere vigtigt at følge personerne og deres tanker og overvejelser om deres liv i det lille samfund. Hertil hører det gode greb at lade en efterforsker fra den første periode dukke op i den senere efterforskning for at fortælle om sine oplevelser og liv. Det er godt beskrevne hele personer og levende individer, der befolker denne krimi, og det gør, at bogen – ud over at rumme en stærk krimihistorie – også er en nydelse at læse. Det vil den helt sikkert også være for læsere, der ikke så tit giver sig i kast med en krimi. 

Bogen har vundet prisen i Sverige som årets bedste krimi, og kort efter den danske udgivelse skrev forlaget sådan:
Den store nordiske krimipris Glasnøglen går i år til svenske Christoffer Carlsson for romanen LEVENDE OG DØDE, der netop er udkommet på dansk. Det er en litterær spændingsroman om opbrud, skyld og nåde, om at drømme stort men leve stille. Og om at blive voksen.
Juryen skriver i sin motivering: ”LEVENDE OG DØDE er en stemningsfuld og eftertænksom krimi om venskab, ungdom og de der øjeblikke, hvor hele livet forandres.” 

Jeg er helt enig og giver meget gerne bogen 9 skydeskivepoint, og den er meget tæt på at være et pletskud.

Christoffer Carlsson
Levende og døde
Modtryk, 2024 
391 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.