Fra forlagets beskrivelse:
Eivind, Bruno, Vigga og Kim er helt almindelige mennesker, der drømmer om mere, end der lå i kortene. Vi følger dem fra 60’ernes oprør, autoritetsfald og velfærdsboom, over 70’ernes krise i samfund og samværsformer til 80’erne, hvor både uskylden og det moralske kompas ryger. Romanen tager os med ind i det nybyggede parcelhus og det udsyrede kollektiv, ud på byggepladsen og fabrikken, til Afghanistan med kufferten fuld af hash og om bord i shippingbranchens eventyrlige Wild West.

Eivind er en ung, dygtig og driftig elektriker, der knokler løs i 1960’ernes opsving. Han er gift med Vigga, der er ufaglært syerske, og de har børnene Kim og Hanne. Efter fyraften laver Eivind og hans svoger Bruno penge på sort arbejde, og de drømmer begge om en mere strålende fremtid for sig selv og deres familie. Eivind drømmer om at få eget hus og eget firma, Bruno fantaserer om den helt store fidus, og Vigga længes mest bare efter noget andet og bedre. Og så er der drengen Kim, der vokser op med kærlighed, knæk og kriser og som ung mand øjner en mulighed for at gøre sig fri af det hele.

Strøm er en barsk og bevægende roman, der med sort humor fortæller om en dansk families drømme, håb og almindelige mislykkethed.

Min anmeldelse:
Mens jeg læste bogen, blev jeg mere og mere sikker på, at den i høj grad var bygget på forfatterens egen familie, og det blev jeg bekræftet i til sidst i bogen. 

Overordnet blev jeg rigtigt godt underholdt og kom helt i nostalgisk humør, fordi det er nogle interessante tidsbilleder fra perioden 1967-1987, forfatteren beskriver. Det bringer gamle erindringer frem og skabte indre billeder. På den måde er det en hyggelig bog at læse. Det er også nogle markante personer, der beskrives meget grundigt dog oftest med begrænset sympati. F.eks. er Jørgen Ryg også med som partner til et af familiemedlemmerne og beskrevet detaljeret som alkoholiker. 

Det er dynamikken mellem personerne samt beskrivelserne af begivenhederne i de forskellige perioder, nogen begiver sig igennem, men når forfatterens undervejs forfalder til at bringe rigtigt mange detaljer, skifter bogen i de afsnit stil til nærmest at være en faktuel historiebog, og det er lidt ærgerligt. Men som sagt blev jeg overordnet godt underholdt, samtidig med at bogen er tankevækkende. 

Sure Gamle Mænd
Bogen var septemberbogen i den læsegruppe, Sure Gamle Mænd, jeg er med i, men jeg kunne desværre ikke være med, da den mødtes for at snakke om bogen, men har bagefter bl.a. fået denne tekst:

Vi var enige om, at ‘Strøm’ var underholdende læsning. Vi genoplevede vores ungdom og de begivenheder, der fyldte meget i vores bevidsthed og medierne. Muligvis for meget København. Det er påfaldende, at stort set alt fra medierne opleves af karaktererne – selv Jagtvej 66 og den historiske fodboldkamp grundlovsdag mod Sovjetunionen. Generelt var karakterernes svagheder tydeligt beskrevet, og derfor kunne det som læser være svært at holde af dem. Vi tog en særlig runde omkring Jytte og hendes totale svigt af Bruno sammenholdt med hendes fortvivlelse ved hans begravelse. Hun var død (og uden børn), da Michael Holbek skrev romanen, og han havde derfor frit spil til et karaktermord.

Jeg giver gerne bogen 4 stjerner ud af 5 mulige.

Michael Holbek
Strøm
Politikens Forlag, 2022
416 sider

Bogen er læst på Mofibo.