Dette er en dobbelt-anmeldelse af de to bøger.

Fra omtale af “Indtil vanvid, indtil døden”:
Det er efteråret 1942, hvor den danske krigsenke Harriet rejser med tog ned gennem Tyskland. Hun har efterladt sine to sønner på et børnehjem i Nordsjælland, mens hun selv begiver sig mod München. Hendes afdøde mand, Gerhard, der kæmpede på side med tyskerne, er blevet skudt ned over Østfronten. Forblændet af sin sorg, har Harriet besluttet sig for selv at bidrage til krigen, at gøre noget. Derfor flytter hun midlertidigt ind hos Gerhards officerkollega og hans danske kone, der tilhører den nazistiske overklasse. 

Harriet begynder dog at se igennem ægteparrets og nazismens polerede overflade, da realiteterne omkring krigens grusomheder langsomt begynder at sive gennem sprækkerne. 

En stærk historisk roman om den slags galskab kun krig eller kærlighed kan forårsage. 

Fra omtale af “indtil vanvid, indtil døden”:
Det er januar 1943 i København. Harriet forsøger fortvivlet at skabe en tilværelse for sig selv og sine to drenge efter at hendes mand døde på Østfronten i krig for tyskerne. Hun indlemmes i Frikorps Danmarks velgørenhedsfond i loyalitet for sin afdøde mand. Men ud af det blå møder hun en ny mand med et helt andet perspektiv, og Harriet må træffe et skelsættende valg…

Besættelsestiden levendegøres på indlevende og fængslende vis i en tankevækkende og medrivende fortælling.

Min anmeldelse:
Samlet set er der tale om to stærke og uforglemmelige bøger, der endelig skal læses i rækkefølge – og meget gerne lige efter hinanden. 

De viser andre sider af tiden i Danmark og Tyskland før, under og lige efter 2 verdenskrig, end de , der som regel fortælles om i romaner om den tid. Med begivenhederne set gennem den danske Harriet, der forelsker sig en pilot i Luftwaffe og når at få et par børn med ham, inden han dræbes i krigen, fik jeg mulighed for at se tiden og holdningerne fra en anden vinkel.

Harriet følger hele tiden sit hjerte og kæmper for sine børns og sig eget liv, samtidig med at hendes fornuft løbende får hende til at ændre sine holdninger. Det er en historie om både hverdagens små og store praktiske problemer, og det er de overordnede livsændrende vilkår og politiske forandringer. 

Den rejser både moralske og etiske spørgsmål om hvordan mennesker kan være mod hinanden, og den giver også mulighed for at indse, at en krig ingen vindere har – kun sejrherrer, der fortæller sandheden, som de ser den. 

Kirsten Thorup formår med de to sammenhængende bøger at tilføje den sandfærdige historie fra den tid nogle nye dimensioner, og hun fortæller den i et intenst og velskrevet sprog. Selv om den er baseret på historiske fakta og faktuelle personer, er fortællingen på ingen måde tynget heraf. Dertil skriver Kirsten Thorup alt for fremragende.

Når bogen er færdig, er der ingen egentlig slutning på Harriets skæbne, men der skitseres nogle mulige scenarier for fremtiden for Harriet og hendes børn. Hvilke må vi som læsere indtil videre nøjes med at tænke over og forestille sig. Det kunne måske være interessant at få Kirsten Thorups bud på en fortsættelse, men dermed forsvinder den tvivl og dynamik, bøgerne rummer måske. Jeg håber alligevel på det.

Læs de stærke bøger alene eller læs dem sammen med andre, men nyd dem. Der er stof til diskussion og eftertanke.

5 sikre stjerner x 2!

Kirsten Thorup
Indtil vanvid, indtil døden
Gyldendal, 2020
424 sider

Kirsten Thorup
Mørket bag dig
Gyldendal, 2023
534 sider

Bøgerne er lånt på biblioteket.

PS.
Begge bøger har været på programmet i læsegruppen Sure Gamle Mænd, og “Mørket bag dig” var oktober måneds bog. Alle deltagerne i læsegruppen var mindst lige så begejstrede for bogen som for bind 1. Den vakte diskussion og mange gode kommentarer. En af deltagerne havde lavet omfattende research på den sande historiske baggrund og en god del af personerne. Det imponerende arbejde underbyggede på alle måder, at der var tale om en bog med historisk tyngde. Men overordnet var der enighed om, at det primært var stor litteratur.