
Fra bogens bagside:
Året er 1434: Kalmarunionen knager i fugerne og styres med usikker hånd fra Danmark, af Erik af Pommern. I nord bryder et oprør ud, ledet af mineejeren Engelbrekt Engelbrektsson. Den unge Måns Bengtsson bliver sendt afsted for at vinde Engelbrektssons gunst, så hans slægt, der bærer våbenskjoldet i blåt og guld, nat og dag, kan komme til at stå stærkere i opbrudstiden. Måns rejser fra sit hjem på Göksholms slot ved bredden af søen Hjälmaren og lader sin mor, far og søster blive tilbage. Den ene fortaber sig i længsel, den anden lægger hemmelige planer om tronen og kronen, og den tredje får mulighed for at rejse sig fra sin brors skygge.
I Skæbnen og håbet optrævler Niklas Natt och Dag et af de mest berygtede mord i den nordiske middelalder på den eneste måde, der er mulig i dag: gennem fiktionen. Samtidig går den svenske forfatter og journalist i sporet på sin egen families historie.
Bogens historiske baggrund:
Mellem forfatteren og bogens hovedperson, Måns Bengtsson, er der en ubrudt linje af fædre og sønner i femten generationer. Det fremgår bl.a. bogens efterskrift hvor Niklas Natt och Dag fortæller om bogens historisk faktuelle baggrund.
Her fortælles om det oprør, der rettedes mod den danske konge Erik af Pommern og hans håndgangne mænd i Sverige, og det markerede begyndelsen på Kalmarunionens opløsning. Der beskrives især, hvordan forfatterens familie dengang var involveret i konflikterne.
Se desuden nederst efter anmeldelsen.
Min anmeldelse:
Bogen er lidt lang og sine steder noget ret detaljeret. Det ville måske have hjulpet at vide mere om tiden og den historiske baggrund, inden jeg læste bogen, men uanset det, så kan jeg varmt anbefale den til alle de mange læsere af historiske romaner. Bogen er rigtigt interessant og fantastisk godt skrevet.
Det er en stærk historie om magtkampe på mange niveauer ud over krig. Blandt romanens mange andre lag og emner er forholdet mellem samfundsklasserne dengang og livet på en borg/herregård, men også om kvindernes roller på den tid. Det er underordnet, at lige den tid og begivenhederne med oprøret og Engelbrektsson død ikke står så stærkt i dansk historieskrivning som andet fra den tid. Det gør bogen endnu mere interessant.
Det var en stor fornøjelse at rejse tilbage i tiden og samtidig både blive klogere på historien og tiden samt få lejlighed til at nyde sproget og mange flotte formuleringer og beskrivelser af stemninger/steder.
Det er ikke en hurtigt læst bog, men det er dejligt også med sådan en ind imellem mere mainstream journalistisk skrevne bøger. Det kunne godt friste mig til også at læse Niklas Natt och Dags Bellman Noir-trilogi 1793/1794/1795.
5 sikre stjerner!

Niklas Natt och Dag
Skæbnen og håbet
Gutkind, 2025
504 sider
Bogen er modtaget fra forlaget som anmeldereksemplar.
BONUS:
Efter at have læst bogen læste jeg lige afsnittet om Kalmarunionen i “Politikens etbinds danmarkshistorie” af Benito Scocozza og Grethe Jensen (6. udgave 2007), hvor dette billede med tekstuddraget stammer fra.

Desuden kom jeg i tanke om, at jeg for et par år siden med metaldetektor fandt en mønt slået under Kong Erik af Pommern, der jo regerede på bogens tid. Det er en kobbersterling fra ca.1422. Den var ganske vist noget skadet, men kunne sagtens identificeres.
