Fra bogens bagside:
På tærsklen til den moderne verden splittede vi verden op i leg og arbejde. Legen blev tilsidesat som tidsspilde, og arbejdet fremhævet som sikring af artens overlevelse. Men det er ikke i vores kamp for overlevelse, vi finder meningen med tilværelsen.
Bogen tager læseren med på en rejse i tid – i dyb tid – fra de tidligste medlemmer af menneskeslægten for millioner af år siden og frem til den udviklingsrevolution, hvor store dele af menneskeheden fik fra opdagelseslystne jæger-samlere til pligtopfyldende, fastboende agerbrugere. Det legende menneske og det arbejdende menneske blev delt i to, og den udvikling har betydning for måden, vi lever på i dag.
Med historien i hånden viser de fire forskere, at legen ikke kun skal tilhøre vores pauser. Vi skal fungere som hele mennesker, inklusiv leg, fantasi, opdagelseslyst og modet til at prøve noget af – og turde fejle.
Min anmeldelse:
Bag bogen er der en imponerende mængde viden, tolkninger af data samt omfattende litteraturstudier. Deraf følger formidlingen af forfatternes synspunkter og konklusioner. Systematisk og i korte kapitler argumenterer de for deres synspunkter på menneskets udvikling og sociale liv, og det er meget, meget interessant læsning.
Det er nemlig spændende at følge de 4 erfarne forskere i deres faktuelt baserede formidling af viden kombineret med deres antagelser om livet i forhistorisk tid. Der er jo ingen skriftlige kilder fra den gang, men kun fund der kombineret med viden om senere naturfolks liv både bliver til overbevisende beskrivelse af forhistorisk udvikling, og samtidig bliver det til relevant inspiration for menneskets liv i dag.
Bogens slutsætning inden den omfattende litteraturliste er denne: Mere end nogensinde før er det afgørende, at vi udvikler flere ideer til, hvad ser kan motivere os, og forholder os aktivt til, hvad der engang har været menneskeligt muligt.”
Selv om bogen er en helhed, og der er en følgerække i kapitlerne og argumentationen, så er emnerne opdelt i 7 dele, hvor set også er en fornøjelse at læse de enkelte dele hver for sig. Det er nemlig ikke en bog, man hurtigt bliver færdig med. Den kan læses flere gange både i sin helhed og de enkelte dele hver for sig.
Det er en fremragende formidlet fagbog, der er både spændende og givende at læse, så det bliver til 5 sikre stjerner.
Rane Willerslev, Lasse Vilien Sørensen, Mads Dengsø Jessen og Henrik Hvenegaard Mikkelsen: En historie om mennesket – Homo Sapiens og meningen med tilværelsen
People’s, 2022
265 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.