Krimilæsere elsker Nesbøs krimiserie med Harry Hole, og det forstår jeg rigtigt godt! Til gengæld deles vandene og meningerne, når han bevæger sig ud i andre genrer og former. Vel er de bøger ikke altid helt så spændende og fængende som krimierne, men generelt har jeg selv været rigtigt godt underholdt af de bøger også.
Og der er også mesterværker imellem som “Kongeriget” (anmeldt her: https://blog.drustrup.dk/?p=806), og jeg kunne også rigtigt godt lide “Macbeth” (anmeldt her: http://blog.drustrup.dk/#post139).

Min trofaste og kritisk læsende gæsteanmelder, Palle Thomsen, læste denne nye Nesbø-bog før mig, og som det kan ses i hans anmeldelse herunder, kunne han hverken lide eller forstå den. 

Samtidig skrev jeg med en, der arbejder på Frederikshavn Bibliotek, Anja Bastholm Rasmussen, og hun nævnte bl.a.”Nathuset”, som hun var rigtigt glad for.

Med så modsatte synspunkter var jeg da også nødt til at læse den. Derfor bliver det denne gang til en post, der vel ikke er en egentlig anmeldelse, men en blogpost med kommentarer fra 3 læsere af bogen. 

Forlagets beskrivelse:
I den lille by Ballantyne taler man helst ikke højt om det forladte hus i skoven. Og man bryder sig heller ikke ret meget om fremmede, der stiller spørgsmål. Da to teenagedrenge forsvinder efter senest at have været set i selskab med tilflytteren, den forældreløse Richard, er der ingen, der tror på Richards besynderlige forklaringer.

“Nathuset” er en gyser om ensomhed og mod, om venskab og undergang. Om det vi kan se, og det vi ikke kan se. Det er historien om det mørke hus i den endnu mørkere skov.

Palle Thomsens anmeldelse:
Jeg har slugt Jo Nesbøs Harry Hole-serie – 13 stk. og elsker dem.
Men når han bevæger sig ud af Harry Hole-verdenen, så bryder jeg mig ikke om ham. Så skriver han de mærkeligste historier. Jeg har kæmpet mig igennem Macbeth, Rotteøen mv., og jeg kan ikke lide dem. 

Denne bog – Nathuset – er IKKE en krimi. Det er ovre i noget fantasygyseragtigt pladder, og jeg kan ikke forstå det. For elskere af den genre er den sikkert en fed historie med en skøn slutning.
Så jeg har svært ved at anmelde den. 

Min subjektive bedømmelse er nul point, men den objektive bedømmelse er sværere, når jeg ikke kender genren. Som salig Ole Michelsen sagde om en film, han ikke brød sig om: den får 4 hatte ud fra en objektiv bedømmelse af genren. Så en forsigtig objektiv bedømmelse siger 4 -5 stjerner.

Kom snart med noget Harry Hole, Nesbø.

Anja Bastholm Mathiasens kommentar:
Det var noget af et genreskift. Den er langt fra Harry Hole… Men jeg syntes den var god. Jeg ville have troet, det var Stephen King, da skrivestil minder meget om hans…

Jeg er krimientusiast – men specielt glad for horror/gys. 

Jeg kunne vældig godt li, at den var i tre dele. Det hele blev vendt på hovedet – og for en som jeg, der kan li genren, så er det jo ren guf. Men det er bestemt ikke en bog for folk, der sværger til almindelige krimi. 

Mine kommentarer:
Så har jeg også læst bogen – og endda om aftenen, når jeg var på vej i eller var kommet i seng. Det vovede jeg, selv om jeg vidste, det var en gyser/horror. Det gik fint, fordi effekterne i bogen var så overdrevne, at de for en jordbunden læser som mig virkede vildt usandsynlige og ikke for alvor skræmmende. Det mest skræmmende for mig var at opleve den måde hans venner og hele samfundet behandler den forældreløse Richard og utilpassede unge på. Alt dette gælder især bogens del 1, der er bogens længste. Der er 2 korte dele mere, og her skifter bogen for alvor karakter og overrasker meget. Især del 3 vender rundt på hele historien, og lige her træder Jo Nesbø for alvor frem som den dygtige forfatter, han jo er. Dette sidste afsnit var for alvor det, der gjorde noget godt for min oplevelse af bogen. Men nogen fan af gys og horror bliver jeg ikke.

Med 3 forskellige synspunkter efter læsning af bogen, er det ikke muligt at uddele,point eller stjerner, men med viden om bogen, kan man enten opsøge gyset eller undgå en skuffelse, hvis man hellere ville læse en krimi.

Jo Nesbø
Nathuset
Modtryk, 2023
243 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.