Bogen er 3. bind i Varieté-serien og den foreløbige kulmination i historien om Laurits og Valdemar, og alle menneskerne på det lille Apolloteater i Hvidbjerg.

Her er links til mine anmeldelser af seriens første to bind:
1: Varieté – Laurits og Valdemar – https://blog.drustrup.dk/?p=1144 
2: Varieté – Eva og Anna – https://blog.drustrup.dk/?p=1545 

Beskrivelse:
Rasmus Larsens rejse til Amerika bliver alt andet, end han har forstillet sig. Den bliver begyndelsen på en 25 år lang odyssé, hvor han må overvinde umulige forhindringer, gennemleve næsten umenneskelige kriser og strabadser, og hvor det eneste, der holder ham oppe, er håbet om en dag atter at gense sin søn – den femårige dreng, Laurits, som han forlod for at skaffe dem begge en bedre tilværelse.

Hvad Laurits ikke ved er, at der på den anden side af jordkloden befinder sig en mand, der igennem alle årene også har kæmpet mod sorgen og savnet, og ikke mindst imod den onde skæbne, der har forhindret ham i at holde løftet til sin søn. Nemlig at komme tilbage. En mand, der har gennemlevet skibskatastrofer, 16 års fængsel og en fangeflugt så spektakulær, at man næsten skal være tryllekunstner for at forstå den.

Hvad Rasmus ikke ved er, at der på den anden side af jorden, i en lille østjysk by ved navn Hvidbjerg, befinder sig en ung mand, der lige så desperat leder efter ham. Og som i samtlige 25 år ikke har kunnet slippe håbet om, at hans far var i live og en dag ville vende tilbage til ham. Den unge mand hedder Laurits Larsen og er tryllekunstner i Apolloteatret.

Min anmeldelse:
Endnu en forrygende, festlig og farverig fortælling med den fortsatte historie om de mange personer i og omkring Apolloteatret og samtidig et flot tidsbillede fra begyndelsen af 1900-tallet.

Det er en kollektivroman med mange vidunderlige personligheder, og mens seriens første bind har haft far og søn som en slags hovedrolleindehavere i hvert sit bind, så er det denne gang farfaren, Rasmus, der har den centrale rolle. Samtidig med at den aktuelle situation i Hvidbjerg i 1912 beskrives kronologisk følges Rasmus i mellemliggende afsnit i tiden omkring 1888 og i nogle perioder derefter – frem til at sporene mødes til allersidst i bogen.

Det er igen en fornøjelse at læse om de mange personer og deres dagligdag samt deres indbyrdes relationer på teatret, i den lille by og andre steder. Og det er det, fordi historien fortælles i et levende og blomstrende sprog, der bidrager til den indre billeddannelse. De mange ord og parallelle sidehandlinger betyder selvfølgelig en bog med mange sider, men det gør for en gangs skyld ikke så meget.

Det 3. bind i Varieté-serien er den foreløbige kulmination i historien om Laurits og Valdemar, og alle menneskerne på det lille Apollo-teater i Hvidbjerg. Sådan skriver Politikens Forlag i præsentationen af bogen, og jeg hæfter mig ved ordet foreløbige, og kan det tolkes, som jeg gerne vil, så ser jeg frem til en fortsættelse af serien.

Det bliver igen til 4 sikre stjerner.

Søren Pilmark
Varieté – Rasmus
Politikens Forlag, 2024 
564 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.