Denne bog er anmeldt af Arne Bak-Sørensen, der er gæsteanmelder på bloggen, fordi han er en god ven med et helt særligt og grundigt kendskab til bogens emne. Efter at have boet mange år i København har han udforsket en god del af især de brune værtshuse med godt øl, så jeg giver gerne fagkundskaben ordet:
Fra forlagets omtale:
Engang var der hundredvis af rå, muntre, folkelige værtshuse på Vesterbro. I slutningen af 2010’erne er der kun lidt over en snes tilbage, men mørkebrune beverdinger, lummerrøde neonskilte og knivskarpe gadehjørner er selv efter byfornyelsen en del af det nu så hippe københavnske kvarters DNA.
Forfatteren Henrik List tager læserne med på en slingrende, men grundigt researchet pilgrimsvandring fra det ene kultklassiske værtshus til det næste: troldspejle for samfundsudviklingen, reservater for et etnodansk proletariat og kulturhistoriske landemærker i egen ret.
“Bodega Blues” er en kærlig, humoristisk hyldest til et stenbroleben, der er ved at forsvinde i de store danske byer på grund af ’Udviklingen’. En hyldest til det tolerante fællesskab på tværs af sociale og kulturelle skel, der endnu trives på de knejper, hvor der er plads til røg, druk og røverhistorier.
Arne på grundig research på et af de brune værtshuse.
Arne Bak-Sørensens anmeldelse:
Bogen indledes med et essay på ca. 60 sider opdelt i to afsnit. Det første (”Begynderens guide til Vesterbro”) beskriver de brune værtshuses karakteristika – især sammenlignet med de moderne hipstercaféer, der i disse år oversvømmer København og ikke mindst Vesterbro. Her kan man også læse om, hvordan man bør begå sig på de brune værtshuse, hvis man vil undgå misbilligelse eller ballade.
Det andet afsnit (”En verden, der er ved at forsinde”) omhandler følgerne af den omfattende byfornyelse, der i to omgange er skyllet hen over Vesterbro og har medført store ændringer, ikke blot for boligerne, men også for befolkningssammensætning, butikstyper og altså også det offentlige liv. De to byfornyelser (den første i 70’erne, den seneste i sidste halvdel af 90’erne) har medvirket stærkt til den gentrificering, der har ramt flere af de københavnske bydele – først var det Nørrebro, derefter Vesterbro og Christianshavn, og snart kommer turen til Nordvest og Sydhavnen.
Bogens hoveddel er en kærlig gennemgang af de 24 brune værtshuse, der p.t. er tilbage på Vesterbro (og afsluttes med en liste, ”bodega-filerne”, over lukkede værtshuse efter 1970 – dem er der 75 af!). Der gås geografisk frem, og hvert af de 9 kapitler beskriver 1-5 værtshuse. Det er naturligvis forskelligt, hvor meget der kan fortælles om det enkelte værtshus, men det er gennemgående, at indehavere /tjenere og udvalgte gæster omtales. Forfatteren har tilsyneladende besøgt dem alle (han bor også selv på Vesterbro) – så vi læser også om stemningen, klientellet osv. Undertiden kommer der små, filosofiske overvejelser om f.eks. forholdet mellem værter/tjenere og gæster inde i de enkelte beskrivelser.
Efter min mening (og jeg kender en pæn del af værtshusene) er oplysningerne i hovedsagen pålidelige – selvom der naturligt nok undertiden ”smøres lidt tykt på”, når de gode skrøner skal fortælles.
Men bogen er stærkt underholdende og kan anbefales til alle, der bare interesserer sig en smule for værtshuse, København eller Vesterbro. Det mærkes, at forfatteren er en garvet én af slagsen med talrige andre bøger bag sig, ligesom han i mange år har virket som journalist. Sproget er flydende og letlæst.
Jeg giver gerne bogen 4 stjerner.
Henrik List
Bodega Blues : Noter og historier fra Vesterbros sidste brune værtshuse.
Byens Forlag, 2019
370 sider
Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget