Fra bogens bagside:
“Selvom du tror det, så spiller du ingen som helst rolle i denne verden,” siger Adalbert Hanzons far til sin søn. Det er ikke de mest fortrøstningsfulde ord at tage med sig ud i livet, men Adalbert klarer sig ganske godt alligevel. Lige indtil herligheden og det store vanvid rammer ham.

43 år og en fængselsstraf senere er Adalbert Hanzon en overvægtig og let alkoholiseret misantrop. Pludselig gør fortiden opmærksom på sig selv. Og de eneste, der kan hjælpe ham med at finde ud af, hvad der egentlig skete for næsten et halvt århundrede siden, er ærgerligt nok hans smågnavne nabo (der nægter at stille træskoene, bare for at irritere Adelbert) – samt en snakkesalig halvkusine der forsøger at få ham til at motionere. Men i krig og kærlighed gælder alle kneb. A man’s gotta do what a man’s gotta do.

Min anmeldelse:
At forfatteren lader sin hovedperson, den finurlige, tvære og meget morsomme Adelbert, være bogens fortællestemme, er et godt virkemiddel, som han styrer på samme fantastiske måde, som han har styr på helt det unikke plot.

Det er en af de mest sjove, underholdende og unikke krimier m.m.m., jeg har læst længe. Når jeg skriver m.m.m., så er bogen (med reference til dens titel) ikke “kun” en krimi, men måske nærmere en halvkrimi. Der er flere andre elementer i bogen, der bl.a. også rummer en god del kærlighed.

Dertil kommer Adelberts nabo. De to mødte hinanden i fængslet, hvor begge var dømt for mord. Forholdet mellem de to minder mig om det fornøjelige forhold mellem Beck og hans nabo med de orangefarvede briller – i filmatiseringerne baseret på Sjöwall & Wahlöös figurer. Også der er en del spiritus involveret samtidig med nogle gode replikker.

Det bedste af det hele er (næsten) Håkan Nessers formuleringer, der i hele bogen fik mig til at grine højt. Det er humor på højt plan, og han formår med sit sprog og hele historien at skabe nogle underholdende, troværdige og hele figurer.

Skulle jeg bedømme den som en ikke-krimi, ville jeg give den alle mine stjerner (5). Som en halvkrimi ville det være en forbrydelse kun at give den halvdelen af mine point (5), så derfor får den de fulde 10 point som en helstøbt krimi/halvkrimi/roman. (og 5 krimihjerter på krimifan.dk)

Håkan Nesser
Halvmorderen : Krønike over Adalbert Hanzon i nutid og datid forfattet af ham selv.
Modtryk, 2019
246 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS: Læs også hans forrige bog: “De venstrehåndedes forening”, som er en mere “ren” krimi – og lige så velskrevet.
Læs om den her: https://blog.drustrup.dk/?p=49