Med et langt liv som lystfisker og anmelder (lektør) af langt de fleste danske lystfiskerbøger i mange år – samt forfatter og oversætter til flere bøger i genren – var det med spænding, jeg modtog og læste denne bog af den seneste i rækken af gode formidlere. Jeg havde tidligere mødt Gordon P. Henriksen som spændende fortæller i en række radioudsendelser, og det lovede rigtigt godt!

Jeg havde på forhånd regnet med mere formidling af fisketeknikker, end der viste sig at være, men sådan var det heldigvis ikke ikke. Det er der andre bøger til samt gode råd fra grejforhandlere og folk, man møder ved fiskevandene.

Derimod er bogen et rigtigt godt miks mellem formidling af baggrunden for og vigtigheden af at bevæge sig ud i naturen – selvfølgelig gerne med fiskegrej, og så gode historier samt opskrifter på, hvordan fisk kan forvandles til god mad. At det hele suppleres med stemningsfulde helsides eller 2-siders fotos i et omfang, så de næsten udgør halvdelen af bogen, gør bare nydelse af bogen større. Det er nemlig en nydelse at fordybe sig i bogen, som trods sit meget neutrale omslag viser sig at rumme farverig formidling af fiskeri og fiskeretter! Det er ikke en flot coffeetable-bog til pynt, selv om den rigtigt godt kunne ligne. Det er en brugsbpg til inspiration og glæde. 

Turen går til så forskellige destinationer som: Bornholm, storbyens kajkanter, søens sandarter, (f)jordforbindelser med familien, put-and-takesøen, på havet og langs Møns kyster.

Jeg har fået fiskevirussen i blodet fra barnsben, og jeg forsøger at give den videre til de næste generationer. Bogen kan helt sikkert hjælpe mange andre på samme kurs mod fiskevand og gode, fælles oplevelser. Det gøres rigtigt godt med forfatteren som guide. 

Der er rigtigt mange bøger med opskrifter med fiske, og mange af dem er betydeligt mere fancy. Jeg kan rigtigt godt lide denne bogs mere enkle og nemme opskrifter med herligt pragmatiske råd, og flere af opskrifterne kan da også bruges, mens man er ude på fisketuren.

Jeg giver gerne bogen 4 “stjernefisk” ud af 5 for den gode naturformidling, inspirationen og de gode opskrifter.

Jeg testede en af opskrifterne, mens jeg hørte den playliste, forfatteren har bragt i bogen – ganske vist som baggrundsmusik til en anden lejlighed, men begge dele fungerede godt! (Det er heller ikke sidste gang, fiskefrikadellerne varieres som i opskriften og døbes om til Cod Cakes!)

Fra bogens bagside:
Et liv i fisk handler ikke om hvordan man fanger fisk, men mere om hvorfor vi fanger dem: eventyr, oplevelser, fællesskaber, udfordringer, kammeratskaber, mental sundhed og tid til ro og fordybelse. Og ikke mindst muligheden for at få den friskeste, dejligste råvare med hjem til spisebordet. 

Der er inspiration til fiskeeventyr rundt omkring i Danmark – ved fjorde og kyster, på søer og på havet – såvel som en masse dejlige opskrifter der kan laves på fisketurene eller hjemme i køkkenet. Størstedelen af opskrifterne er Gordons, men flere af hans fiskekammerater, bl.a. kokkene Simon Jul, Thomas Rode og Francis Cardenau, byder også ind med deres lækkerier. Med Columbus Leths mange inspirerende og flotte fotos er bogen en hyldest til lystfiskerlivet og alt hvad det har at byde på – uanset om man er erfaren fisker eller nybegynder. 

Med Columbus Leths mange inspirerende og flotte fotos er bogen en hyldest til lystfiskeriet og alt hvad det har at byde på – uanset om man er erfaren fisker eller nybegynder.

Gordon P. Henriksen fangede sin første fisk som syvårig i Lake Butler i Florida. Siden da kan man roligt sige at hans liv er gået i fisk. Han er Danmarks mest kendte lystfisker, og hans selvstændige lystfiskerkarriere inkluderer et hav af radio-og tv-programmer, YouTube-serier, foredrag, events og artikler som har inspireret mange til at komme ud i den danske natur med en fiskestang i hånden.

Gordon P. Henriksen 
(Foto af Columbus Leth)
Et liv i fisk
Gads Forlag, 2020
236 sider i stort format

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.