Frederik Backman: Ting, min søn skal vide om verden
og
Dag Sebastian Ahlander: Vise ord for glade gubber


Disse to bøger af svensk oprindelse har gjort stort indtryk på mig. Da jeg læste dem lige efter hinanden, og da de ramte ikke bare hjertet og hjernen, men også min aktuelle livssituation, får I indlæg om dem begge to på én gang – efter hinanden:
_________________________________________________________________


Fredrik Backman: Ting, min søn skal vide om verden

Som netop bedstefar til en lille dreng (se billedet herover) har jeg læst denne bog med særlig interesse, for den kan også være tankevækkende og underholdende læsning for bedsteforældre, men jeg vil lade den nye barnefader læse den – helt sikkert også til hans store fornøjelse! (Og iøvrigt er bogen oplagt for hele Fredrik Backmans store flok af læsere).

Det er en af den slags bøger, som er enten en belastning eller lidt ekstra underholdning for folk i nærheden af den læsende, fordi der hele tiden er gode afsnit og udsagn, der skal deles og læses højt, med fantastiske formuleringer og groteske vinklinger på virkeligheden, som Backman ser den!

Bogen formidler kondenseret livsvisdom om barndom og relationer i en familie på en morsom, selvudleverende, rørende, tankevækkende, absurd, klog, skævt vinklet og rammende måde.

Fredrik Backman bruger sig selv og sin familie, så det nærmer sig udlevering af sig selv og konen, men som samtidig viser hans ubetingede kærlighed til sønnen og hans mor samt den rolle, hun spiller for dem begge.

Indgangsbønnen er “Jeg vil godt sige undskyld. For alt det, jeg kommer til at gøre i de næste sådan cirka 18 år. For alt det, jeg går glip af. Alt det, jeg ikke forstår.”

Udgangsreplikken er:

” Og når jeg er belastende. Når jeg er pinlig. Når jeg er uretfærdig. Så vil jeg gerne have, at du tænker på den dag, hvor du nægtede at fortælle, hvor du havde gemt mine bilnøgler.

Og husker på, at det rent faktisk var dig, der begyndte.”

Derimellem er bogen struktureret omkring 12 temakapitler om blandt meget andet: livet, lort, trafikregler i IKEA, tro og religion, om at være pinlig, om at gøre det rigtige (uden at det altid er det), om at spille fodbold eller at være udenfor, om mandighed, om at være helt, om bagagebånd i lufthavne og om livets små marginaler. Imellem kapitlerne er der korte tekster lidt som aforismer, replikskifter og huskesedler.

Stil og humor er kendt fra Fredrik Backmans øvrige bøger om Ove, Elsas mormor og Britt-Marie, og hos mig vækker den med sin satiriske og skæve vinkling desuden minder om et herligt mix mellem Erlend Loe og Finn Søeborg. Vil man læse mere i samme korte og præcises stil, hvor daglige oplevelser ses med Backmans skæve vinkler – så følg med på hans blog HER.

Bogen er endnu et bevis på, at det ikke er mængden af sider, der er afgørende for en bogs kvalitet.

Jeg er helt sikker på, at sønnen nok skal erkende, at far altid havde ret! (Men sikkert først når han er blevet voksen!)

Fredrik Backman
Ting, min søn skal vide om verden
People’s Press, 2016
(175 sider)
__________________________________________________________

Dag Sebastian Ahlander: Vise ord for glade gubber

med undertitlen: 109 opløftende tanker til den fortsatte færd

Bogen er passende læsning kort efter efterløn og pensionering er trådt i kraft, og det bliver en bog, jeg ikke bliver færdig med foreløbig.

Den bliver i et godt stykke tid en bog med fast plads ved sengen, på spisebordet, ved læsestolen, på sofabordet eller andre steder, der lige er tid til at læse lidt fornuftigt snak og få et vitamintilskud til livsglæden.

Under læsningen kom jeg pga. af undertitlens brug af tal til at tænke på min barndoms små hæfter med muntre historier begyndende med “501 Humørpiller”, men Ahlanders bog løfter opmuntringen op på et helt andet plan, hvor der tilføjes klogskab, eftertænksomhed og dybde, idet forfatteren er en vis og belæst mand med indsigt og viden.

Den viden formidler han til trøst og glæde for de 65-80-årige (især mænd fordi han bruger sine egne erfaringer), men indholdet er rigtigt godt til alle aldre og begge køn.

Bogen rummer langt flere end 109 opløftende udsagn, der vil kunne skabe positive tanker hos alle læsere og blæse enhver begyndelse til misantropi langt væk.

Jeg har ikke læst forgængeren “Håndbog for glade gubber” (2014), som på bibliotekerne er gemt i opstillingsgruppen med “Praktisk etik i alm.” (15.2). Så kan man ærgerligt nok være ret sikker på, at ingen fra målgruppen falder for den ved et tilfælde, og denne nye bog ender sikkert samme sted.

Nu ved I det og kan finde den selv eller spørge efter den, læse den (eller dem begge) og anbefale dem til jeres jævnaldrende på 60+ eller til nogle andre i den aldersgruppe (eller på vej ind i den).

“Livet er fyldt med muligheder. Det bedste er ikke gjort endnu. Så held og lykke med resten af dit liv.”

Dag Sebastian Ahlander
Vise ord for glade gubber
People’s Press, 2016
(245 sider)