I samme stil som i andre af Sigurd Barretts bøger om f.eks. bibelhistorie, græske guder og nordiske guder samt i samme lette og muntert fortællende stil som i hans shows og tv-udsendelser får vi denne gang intet mindre end hele danmarkshistorien, og derfor er der brug for 2 bind.

De 2 bøger dækker perioden fra istiden (det var altså ikke flødeis, Danmark var dækket af) frem til i år og med et kort afsnit om et muligt fremtidsscenarie. Opdelt i perioder af varierende længde fortælles om et udvalg af periodens vigtigste begivenheder.

Og selv om formidlingsstil og fortællestemme er Sigurds, så er bøgerne lavet i samarbejde med Nationalmuseet, og de udvalgte historiske facts må forventes af være korrekte. Jeg har i hvert fald ikke fundet nogle fejl i de kapitler, jeg har læst.

Hvert kapitel sluttes med oversigt over vigtige opfindelser i perioden samt henvisninger til, hvor man f.eks. på museer eller lokaliteter over hele landet i dag kan se og opleve noget af det, der har været beskrevet i teksten.

Et eksempel:
Vigtige opfindelser under Første Verdenskrig:
Gullaschbaroner og gullasch på dåse, rationeringsmærker samt Danmarks først tegnefilm.

Bøgerne er ligesom andre historieformidlende bøger til børn vigtige, for både at skærpe og at tilfredsstille børnenes interesse for historie, for der er ingen fremtid uden en forståelse for fortiden. Det er mantraet for bøgerne, der ikke behøver at læses i sin helhed på én gang, men man kan også kan læse de kapitler, der aktuelt bliver relevante af den ene eller anden grund.

Da målgruppen jo netop er børn, er det et godt greb at supplere de mere overordnede facts om f.eks. årstal, konger, krige og kendte personer med børnenes og familiernes situation og dagligdag i de forskellige perioder, hvor det er muligt og relevant.

Om det er charmerende eller pjattet er en smagssag, men personligt mener jeg, at stilen er underordnet, bare bøgerne virker på børnene, og det er jeg sikker på, de vil gøre både i familier og i pædagogiske sammenhænge. Der er masser af substans og gode oplysninger i bøgerne, og de giver et kort og grundigt overblik over danmarkshistorien – og det er samtidig underholdende (op)læsning.

Sigurds tekst suppleres af nogle rigtigt fine tegneserieagtige tegninger på samme måde som i de øvrige nævnte bøger, og der er desuden lavet cd med tilhørende musik samt et parallelt brætspil til hele familien, men ingen af de dele har jeg set, hørt eller prøvet – endnu, men spillet skal helt sikkert prøves sammen med nogle børn.

Sigurd Barrett
Sigurd fortæller danmarkshistorie
Politikens Forlag, 2016

Bind 1: Fra istiden til oplysningstiden (283 sider)
Bind 2: Fra oplysningstiden til fremtiden (283 sider)