I en tid med julefrokoster, julemiddage og julesul – kort sagt en rigtig (gl)ædelig jul – er det på sin plads at fremhæve en fantastisk bog, der bør være til stede i ethvert ordentligt julekøkken – og ikke i mindre grad alle andre køkkener hele resten af året!

Både selveste bacon og bogen “Alt bliver bare bedre med bacon” bør absolut også fremhæves og holdes op som våben mod de kommende måneders korstog for bikinikroppe og andre slankegurukampagner med guider til detox/grøntsagsjuicer/veganerkost/tang/fermentering og andre modediller.

En ganske ernæringspolitisk ukorrekt holdning, men den er ikke kun min egen, men den er fremherskende i rigtigt brede kredse, der ikke æder de politisk korrekte ernæringsråd råt. Eneste undtagelse er dem, hvor begreber som kosher og halal gælder. (På religionsundervisning.com står der direkte: “Den mest kendte regel er nok den, at jøder og muslimer ikke må spise grisekød – ikke engang bacon!”)

Tilbage til bogen, der er det centrale i denne omtale: Det er en bog, som beskriver alle sider af det, min søn og mine svigersønner kalder for “grisens kaviar”: kulturhistorie, internationale forskelle og aspekter, gode historier og interessante fakta. En bog af norsk oprindelse, byggende på international inspiration og med et stort dansk potentiale.

Bogen er med de mange oplysninger og anekdoter ret underholdende læsning, men mest direkte anvendelig er de 75 inspirerende opskrifter, der dækker alt fra forretter og salater over snacks, hovedmåltider, drinks og til desserter! Et helt måltid med bacon!

Indtil videre har jeg kun testet 2 af opskrifterne, men adskillige vil blive afprøvet. De succesfuldt anvendte opskrifter var først på en rigtig god salat toppet med sprødstegt bacon. Det var et rigtigt godt mix, men ikke revolutionerende. Opskriften hedder “Bacontilbehøret, der passer til alt”, og det er fuldstændig rigtigt. Den anden opskrift, jeg har nydt at servere for gode julegæster til godt juleøl i stedet for snacks, chips og nødder, var små, lækre baconkiks, hvor der er cirka 1 hel skive sprødstegt bacon i hver kiks. Bedre bliver det ikke til godt øl!

I forordet står der: “Er der noget, bacon ikke passer til? Tja. Sushi? Dessert? Drinks Forkert. Ikke hvis man bruger det rigtigt.”

Måske vil jeg næste gang gå til nogle af de opskrifter, der umiddelbart lyder som yderligheder, men er du ikke til den slags, så er der mange andre, hvor bacon umiddelbart er en helt oplagt ingrediens, og hvor bacon ofte kombineres med æg.

Først en gourmetinspiration fra restauranten “The Fat Duck” i London: parfait-is med bacon.

Derefter kunne jeg prøve en Bloody Bacon Mary, hvor sellerien fra en klassisk Bloody Mary er skiftet ud med et par gode skiver stegt bacon, og lavet med snaps, som har trukket på bacon.

Og senere kunne jeg afslutte med et stykke Baconcandy, der er skiver af bacon dyppet i en blanding af finthakkede pecannødder, knust rosenpeber og brun farin, inden det hele steges sprødt i ovnen. Sødt, salt og syndigt!

En seriøst anvendelig og seriøst underholdende kogebog, der også rummer kildehenvisninger og guide til at lave din egen, personlige bacon.

Mums!

Christopher Sjuve
Alt bliver bare bedre med bacon
Den ultimative guide – 75 opskrifter, historie, fakta og meget mere.
HarperCollinsNordic / HarperLife, 2016
(263 sider)