Fra bogens bagside:
Et under?
Eller et meget langsom mord på et barn?

Dagen efter sin brors død indleder den elleveårige Anna O’Donnell en religiøs faste for at formilde Gud. Fire måneder senere lever hun stadig i bedste velgående uden at have taget nogen form for føde til sig. Folk valfarter allerede til den lille irske flække, hvor hun bor, for at købe sig til helbredelse gennem pigens berøring.

Den unge sygeplejerske Elisabeth Wright, der er uddannet af den legendariske Florence Nightingale, og derfor betragtes som særlig dygtig og hæderlig, tilkaldes for at afgøre, om pigen hemmeligt spiser, eller om hun virkelig er et under. Og nu begynder et nervepirrende og nådesløst psykologisk magtspil i det lille religiøst afsporede samfund.

Min anmeldelse:
Bogen foregår midt i 1800-tallet i en fattig del af Irland, og i bogens efterskrift understreger forfatteren, at bogen er fiktion, men at den er inspireret af næsten 50 beretninger fra USA og Vesteuropa om religiøst fastende piger, der som romanens hovedperson også blev overvåget. En del af dem døde, mens nogle levede i årtier, samtidig med de påstod, at de ikke behøvede mad.

Uanset historisk grundlag eller ej, så er bogen utroligt fascinerende og gribende. Det er en forunderlig historie om den unge sygeplejerskes opgave om sammen med en lokal nonne at overvåge den fastende pige for at bevidne den guddommelige kraft, der har ramt og strømmer fra pigen – eller ej.

Der tegnes et fantastisk inciterende billede af både tiden, lokaliteten og de religiøse interesser, og det bliver til en intens læseoplevelse at følge spillet mellem især den fastende pige og sygeplejersken, der er præget af sit fag og løftet om at redde menneskeliv. Men der er flere andre interessante personer og modstridende interesser på spil i bogen, og samlet er handlingen og de mange deltagere så fascinerende og bogen så godt skrevet, at der venter alle læsere en rigtig god læseoplevelse. Det er en bog, jeg sent vil glemme.

Hvordan det går, og hvilke hemmeligheder, der afsløres undervejs, skal bestemt ikke afsløres her. Og den dramatiske og overraskende slutning vil jeg slet ikke komme ind på. I skal selv opleve det under, det er at dykke ned i tiden og historien.

På samme måde som forfatterens første bog på dansk – Rum – blev en stor læsersucces som bog og blev filmatiseret, så bør “Underet” også blive en succes hos læsere både individuelt og i læsekredse. Jeg kan også sagtens forestille mig den filmatiseret.

Emma Donoghue
Underet
Politikens Forlag, 2017
(310 sider