Fra bogens bagside:
Ella og John Robina har været et par i mere end tres år og har haft et vidunderligt liv sammen. Nu har de begge passeret de firs år, hun har kræft og han har Alzheimers. Ella vil så gerne opleve et sidste eventyr med sin mand, inden hans hukommelse svigter for altid. Så de pakker deres gamle camper og stikker af fra deres overbeskyttende børn og læger.

De begiver sig af sted på en sidste ferie sammen. Mens rejsen går ad en vej beklædt med minder fra et langt ægteskab, styrer John bilen og kæmper med at huske – og det går mere og mere op for Ella, at det er op til hende, hvordan deres historie ender.

Min anmeldelse
Beretningen om Ella og Johns rejse ad legendariske Route 66 fra Detroit til Disneyland i Californien er i struktur en almindelig road-movie/bog med historien om den faktiske køretur, som med guidebogen i hånden fører det aldrende par forbi nu forfaldne steder, de har besøgt tidligere. En tur der sker i et opgør med formynderiske børn og læger, for de vil have denne deres sidste rejse. Men bogen er langt mere end det, for den er dyb, dyb i indhold. Historien er med Ella som fortæller og iagttager af sin mands stigende forfald, samtidig det kærlige, gamle pars status over en god tilværelse sammen, en tilværelse som er hårdt ramt af deres sygdomme.

Det er på én gang en både varm, sørgelig, hyggelig, melankolsk, hudløst ærlig og meget livsbekræftende bog, og de to menneskers historie rammer lige i hjertet. Det er ikke en morsom bog, men nogle herligt groteske oplevelser undervejs på turen får smilet frem. Det er et smil, der bliver siddende helt frem til og med den logiske slutning på denne deres livs sidste rejse. Ikke fordi der er noget at smile af, men fordi Ella og John har været et rigtigt godt bekendtskab gennem bogen.

Bogen har sin egen unikke stemme, men minder mig i tone om “Harold Frys usandsynlige pilgrimsfærd” af Rachel Joyce, og vil helt sikkert læses og diskuteres af samme brede læsergruppe. Unge med rejselyst vil bestemt også have godt af at læse bogen. Ja, jeg har svært ved at se, hvem der ikke ville kunne det.

Bogen er blevet filmatiseret med Helen Mirren og Donald Sutherland i hovedrollerne, og den har amerikansk premiere januar 2018, men gu’ ve’ om den kan stå mål med bogen. Det vil vise sig, for selv om filmatiseringer af bøger sjældent matcher bogen, så skal jeg da se den film.

En 5-stjernet læseoplevelse!

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Michael Zadoorian
En sidste ferie
HarperCollinsNordic, 2017
268 sider