Kort fortalt:
Et storslået mesterværk af en historisk roman om Danmark i en brydningstid for 500 år siden. Historien om Reformationen fyldt med viden, saft og kraft fortalt med Stygge Krumpen og hans Elsebeth Gyldenstjerne som hovedpersoner. En 5-stjernet læseoplevelse!

Fra bogens bagside:
To unge mennesker ønsker et bedre liv. hun forsøger at slippe væk fra mishandling. Han kæmper for at få indflydelse. I læbet af et år får de begge alt, hvad de kunne bede om, og mere til. Hun bliver skilt, han bliver biskop, og en livslang kærlighedshistorie begynder. Magt, rigdom, politisk handlekraft og erotik blandes.

Stormene er på vej, men ingen ved det. Alt virker normalt. Der er kun én kirke i Europa. Alle tror på den samme fortælling om liv, død og Gud. Og mens en ung munk finder fred og livsindhold i et kloster, flygter en nonne.

Om lidt vil de alle fire møde hinanden, og hele deres verden forandres.

Synd bliver til salighed, cølibat til erotisk betagelse, religion til politik, politik til krig. Efter borgerkrig og reformation er alle havnet et andet sted, end de drømte om. Store forandringer kræver ofre og ny tilpasning. Hvad er vigtigt, når man har mistet alt det, som gjorde livet værd at leve?

Min anmeldelse:
Den historiske romans ubestridte danske dronning har med “Stormene” skrevet et storslået murstensmesterværk, der fremover må være den centrale roman om begyndelsen af 1500-tallet med historien om det opgør med katolicismen, der førte til Reformationen.

Tiden er 1515-1544 altså tiden før, under og efter Reformationen. Scenen er Danmark og dets placering i Norden og resten af Europa.

Iøvrigt er ingen af to helt centrale hovedpersoner, biskop Stygge Krumpen og hans allerkæreste Elsebeth Gyldenstjerne, nævnt på bogens omslag, og det kunne måske have lokket endnu flere læsere til – og bogen fortjener mange, mange læsere. Bogens to andre hovedpersoner er nonnen Dorthea/Dorthe, som forlader Vrejlev Kloster, og den unge munk Andreas.

Kronologisk gennem hele historien følger vi både personerne som mennesker med et kærlighedsliv og deres samtidige involvering i tidens politiske, religiøst og økonomiske konflikter. Vi følger kongerne, deres koner og elskerinder, adelsfolk og folk fra den kirkelige verden, og vi møder også almindelige mennesker. På den måde giver bogen et samlet billede, der kan læses bredt og med stor fornøjelse.

Også historikere vil i bogen helt sikkert finde nye vinkler på tiden, personerne og hele processen. Bogen er helt klart baseret på omfattende og engageret forskning i både nye kilder og kendt viden, med det unikke er, at overblikket over Historien bevares, samtidig med, at der fortælles en god og levende historie.

Nogle vil måske have besvær med at læse bogen, fordi det på alle måder er et bredt favnende værk, men det er kun i omfang en tung bog. Det er en tyk bog, der er langsom at læse, fordi der er mange detaljer, begivenheder og medvirkende at holde styr på, men det gik godt for mig, fordi jeg læste bogen i relativt store bidder. Men det gik især godt, fordi Helleberg er så god og engageret fortæller af både kærlighedshistorien og den religionspolitiske magtkamp.

Bogen har åbenbart været længere, for Maria Helleberg har et par gange offentliggjort fraklip på sin engagerede Facebookside om “Stormene”, og de er også interessante at læse.

Da jeg for en del år siden læste Thit Jensens “Stygge Krumpen”, måtte jeg kæmpe mig gennem de to bind. Jeg husker det som en tør omgang pligtlæsning, der ikke satte sig varige, positive spor, og hvor jeg også var usikker på, om det historiske var korrekt. Den savnede det hele billede af tiden og personerne, og var slet ikke fyldt med den saft og kraft, som man kan opleve i Maria Hellebergs “Stormene”.

Bagest i bogen bringes nyttige ordforklaringer, danmarkskort og takkeliste, og det viser også forfatterens grundighed i sin research og kontakt til mange historikere og andre vidende folk frem mod den færdige og storslåede roman.

En 5-stjernet læseoplevelse!

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS:
Billedet af bogen er iøvrigt meget passende taget, mens den var placeret oven på en original udgave af Chr. IIIs bibel fra 1550. Det var den første samlede bibeludgivelse på dansk og var afgørende for at sprede det kristne budskab efter Reformationen.
I “Stormene” diskuteres forarbejder til udgivelsen af denne bog og vigtigheden af at kunne formidle budskabet på dansk.

PPS:
Vil man læse en kort og grundig introduktion til Stygge Krumpens liv og samtid, kan jeg anbefale “Stygge Krumpen – biskop og adelsmand”. Den er skrevet af Gert Jensen, som har været en af Maria Hellebergs guider ind i Stygge Krumpens univers, og den udkom i 2008 på forlaget Vestvendsyssel.

PPPS:
En bonusoplysning: Filmrettighederne til “Stormene” er solgt, så det bliver spændende at se, om bogen bliver til em film eller en tv-serie.

Maria Helleberg
Stormene
Bibelselskabet, 2017

711 sider