Hvad foregår der i hovederne på dyr?
Foregår der noget bevidst?
Kan de have ægte følelser?

Fra bogens bagside:
Med udgangspunkt i de nyeste videnskabelige opdagelser og sine egne oplevelser i skoven og på gården forsøger skovfoged Peter Wohlleben at besvare disse og mange andre spørgsmål og give os et indblik i dyrenes fascinerende indre liv.

Han fortæller om haner, der lyver for deres høner, selvopofrende egernmødre, medfølende skovmus, sørgende rådyr og ravne, der kan kende hinandens stemmer selv efter mange år, og slår fast, at dyr ligesom os har deres egen personlighed, der er et resultat af både arv og miljø.

Min anmeldelse:
Det er herligt at læse en både vidende og engageret formidler af en række overraskende fakta om dyr af alle slags – fra dyr der genetisk ligner mennesker meget til bier, frugtfluer og slimsvampe.

Peter Wohlleben fik i 2016 udgivet “Træernes hemmelige liv”, hvor han på samme måde beskrev nye sider af træer og buskes liv. Begge bøger er baseret på hans egne iagttagelser af og tanker om oplevelser i den skov, han er skovfoged i i Tyskland, men han underbygger også denne bog sine ideer med mange henvisninger til artikler (især på tysk) fra forskelligeartede kilder.

Det er ikke en bog, jeg har kunnet læse i ét stræk som en lille roman, men en bog hvor jeg har nydt de korte kapitler i bidder fordelt over en periode. Kombinationen af hans private iagttagelser ofte beskrevet detaljeret og småsnakkende og så det faglige grundlag fungerer fint for mig, men er ikke altid helt struktureret.

Det har været fascinerende læsning at få hans synspunkter på, om dyrenes opførsel og reaktioner er baseret på genetisk dannede instinkter, eller om der er bevidste følelser og tanker bag deres måder at opføre sig på. Har dyr retfærdighedssans, humor, sorg, begær, bagtanker og en bevidst sjette sans? Efter at have læst bogen med Peter Wohllebens overbevisende argumentation er jeg ikke spor i tvivl, og under alle omstændigheder vil enhver læser få noget at spekulere over i forhold til sin viden om og forhold til dyreverdenen. Og så er det jo en vellykket fagbog.

4 stjerner herfra.

Peter Wohlleben
Dyrenes hemmelige liv
People’s Press, 2017
231 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.