En god spændingsbog om problemerne med udvikling og finansiering af en vaccine mod malaria. Det er samtidig en bog, der tager relevante emner som moral, etik og medicinalbranchen op på en spændende og overraskende måde.

Fra bogens bagside:
Lægen og iværksætteren Oskar Plum har efter et livsfarligt ophold i Afrika opfundet en ny og revolutionerende kur mod malaria, som vil redde tusinder. Men før han kan få den på markedet, skal han hente kapital. Masser af kapital. Han tvinges til at ansætte eksperten Dan Felling, der viser sig at være ligeså farlig, som han er grådig.

Oskar kastes ud i et hæsblæsende drama, hvor han ikke bare kæmper for sine aktier, men også sit liv.

Min anmeldelse:
Jeg har denne sommer læst bogen i manuskriptform, fordi jeg efter at have blogget om Jens Strandbygaards første bog på dansk – Mekkalinjen (læs bloggen her: http://blog.drustrup.dk/#post69) – skrev om bogen med forfatteren, og her kommenterede jeg nogle for mig irriterende fejl, som dog ikke havde afgørende indflydelse på min læsning. Det førte til et tilbud om korrekturlæsning af manuskriptet til Malaria, og det har været interessant og spændende. Jeg er krediteret bagest i bogen, men har ikke haft den mindste indflydelse på bogens indhold eller form, så jeg mener nok, at dette er en uafhængig anmeldelse.

Bagsideteksten siger egentlig tilstrækkeligt om bogens indhold, men lige et par tilføjelser: Efter en voldsom og dramatisk indledning fra et Boko Haram-overfald i Nigeria, som senere viser sig at have betydning for bogen, følger historien om den idealistiske læge og forsker Oskar Plum. Han kommer for alvor i problemer, da han skal finansiere sin nyudviklede vaccine og oplever uventet modstand. Han må gribe til midler, han ikke anede ville være nødvendige, og han får uventede forbundsfæller – og så fortæller jeg ikke mere.

Forfatteren har et godt greb om plottet og handlingsforløbet i denne spændingsbog/medicokrimi/finanskrimi, og han tager nogle interessante og relevante emner som moral, etik, medicinalbranchen, finansieringsfolk, økonomiske interesser og ulandenes vilkår op på en spændende måde. Det sker i en spændende og intens historie, der selvfølgelig lægger spor ud for den opmærksomme læser, men som alligevel undervejs vil formå at overraske selv den opmærksomme læser flere gange, og så er der endda et fint twist til sidst.

Bogen er fortalt i en helt anden stil end “Mekkalinjen”, der havde et actionniveau som en James Bond-film, og det er efter min mening fint. Pga. det, og fordi den tager gode emner op, er denne bog for mig en bedre læseoplevelse end “Mekkalinjen”, og jeg giver “Malaria” endnu en stjerne her på min egen blog, og jeg giver den 4 krimihjerter på krimifan.dk

Jens Strandbygaard
Malaria
Byens Forlag, 2017
374 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forfatteren.