Fra bogens bagside:
I en lille flække ved Geimmundsfjord i det nordvestlige Island driver en lille gruppe mænd fiskeri fra deres kuttere. Den yngste af dem, Halldor, er vokset op inReykjavik, men rejste som ung nordpå til fiskerlejet. Halldor skriver dagbog om hverdagen i det lille samfund, hvor han føler sig tryg, samtidig med at han harpen tiltagende fornemmelse af, aflivet er et andetcsteed end dér, hvor han befinder sig. I håb om at få kærligheden til ankomme til Geimmundsfjord indrykker han en annonce om en husholderske i hovedstadsavisen, og det sætter skub i tingene.

Min anmeldelse:
Bogen har en sikker, lavmælt og herligt underspillet tone. En tone af bækkens rislen, fjordbølgernes brusen, havbølgernes larmen, fiskebådenes motorlyd, fårenes brægen og mændenes fåmælte samtaler. For mit indre syn driver skyer forbi og danner forunderlige figurer (bl.a. af kvindelige former), mens lyset skifter på fjeldsiderne og ud over vandet, mens sælerne boltrer sig på skærene, og mens fisken tørres på snore i land.

Bogen er fremragende skrevet med forunderlige formuleringer af Halldor, som er den yngste småbådsfisker i det fjerntliggende islandske fiskerleje. Det er hans dagbog, der ifølge bogens forord udgør historierne om dagligdagen i den barske islandske natur. Dagbogen suppleres af brugsforeningens butiksbestyrer og hans kones, hvor Halldors notater bliver mangelfulde – måske fordi han har været for tæt på begivenhederne.

Det er en både alvorlig og humoristisk historie fra et lille samfund i det yderste Island – der hvor vejen slutter. Hvor der ikke er andre kvinder end konen i brugsforeningen, indtil der (måske) kommer en husholderske. Hvor snak og fantasier om kærlighed og kvinder veksler mellem og blandes med samtaler om fiskeriets vilkår og med fiskeri på havet med de små både i al slags vejr. Bogen er befolket med nogle unikke personligheder, som er spændende bekendtskaber for læseren, og som giver historierne eventyrlige dimensioner, der nærmer sig det magiske.

Jeg skal snarest have genlæst en bog af en anden Halldór – nemlig Halldór Laxness: “År og dage i Brattekåd”, som er den bog, der dukker op hos mig, når jeg læser om folkene i Geimundsfjord.

Det er ikke muligt at give mindre end de maksimale 5 stjerner for den fantastisk inspirerende og underfundige læseoplevelse!

Bergsveinn Birgissson
et landskab er aldrig tåbeligt
C&K Forlag, 2017
250’sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget / Politikens Forlag.