Fra bogens bagside:
Ragnar Lodbrog er død. Hans fem sønner lever, og de vil have hævn.

Foråret 866. En nordengelsk landsby bliver overfaldet af vikinger. På byens galgeplads står den dansk-saxiske dreng Wulf med løkken om halsen. Mens landsbyen brænder bag dem, tager angriberne ham med til deres ringborg og kalder ham Rolf.

Langsomt går det op for Rolf, at overfaldet på landsbyen ikke var tilfældig: Den berømte viking Ragner Lodbrogs fem sønner – Bjørn Jernside, Ivar Benløs, Sigurd Slangeøje, Ubberup Frillesøn og Halfdan Hvidsærk – er kommet til England for at hævne deres far, som er død af slangebid i den northhumbriske kong Ællas varetægt.

Da brødrenes hævntogt udvikler sig til en storstilet invasion, og da Rolfs egne hemmeligheder gradvist bliver afsløret, starter et kapløb med tiden. Kan han nå at bevise kongens uskyld og forhindre den massakre, der truer i horisonten?

Min anmeldelse:
Vikinger, danmarkshistorie, sagaer, myter og gode romaner fra vikingetiden har altid fascineret mig, lige siden jeg læste bl.a. Palle Laurings “Ulv i viking”, Frans G. Bengtssons bøger om Røde Orm, islandske sagaer og fagbøger om den periode.

Derfor var jeg også spændt på at læse dette første bind i en planlagt serie fra den tid. Jeg kendte godt sagnet og historierne om Ragnar Lodbrog i hovedtræk, men nu kender jeg den drabelige historie i alle detaljer. Og drabelig er den!

Bygget på grundig research om tiden og sagnet har Lasse Holm skruet en historie sammen, hvor vi får en detaljeret gennemgang af alle begivenheder før, under og især efter mordet på Ragnar med hans voldsomme og håndfaste sønner som hovedpersoner. De skyr ingen midler i opklaringen af mordet – heller ikke bagateller som mord på munke eller smedningen af rænker mod hinanden. Der er mange personer – historisk kendte såvel som fiktive – med adskillige dagsordener, så det kan virke lidt uoverskueligt eller kompliceret at holde styr på, men hjulpet af en personliste først i bogen går det. Historien er jo også så spændende og samtidig lige så spændende fortalt, at jeg gerne læste den færdig og til og med blev underholdt undervejs på vikingernes hærgen rundt i England og Irland, hvor bogen foregår. Der er gang i kampe og plyndringer, og jeg savner lidt vinklen med vikingerne som handelsfolk og rejsende, men det passer måske ikke helt ind i historien om hævn.

Lasse Holm har også foretaget det fortælletekniske kneb at lægge en katalysator ind i historien i form af den unge Wulf/Rolf. Indimellem romanens kronologiske hovedkapitler, fortælles hans historie i korte, kursiverede afsnit. Hans baggrund blander sig fint ind i spillet med de skiftende alliancer, og han overlever adskillige farlige situationer. Han er som fortæller med til at binde historien sammen frem mod hans opklaring af sagens rette sammenhæng.

Vel er en person blevet myrdet, og der foregår en omfattende efterforskning frem mod afsløringen af motiv for mordet samt af morderen, men er det en krimi? Måske ikke i traditionel forstand, men læs den som en spændende historisk roman med hævn, mord, vold og andre forbrydelser som ingredienser.

Bogen er første bind i en planlagt trilogi om den tidlige vikingetid. Lasse Holm har tidligere skrevet en krimi-trilogi fra antikkens Rom. Wulf/Rolf bliver vist gennemgående person i serien, og mon ikke et togt bringer ham tilbage til Danmark? Jeg følger interesseret med og giver denne bog 4 stjerner som historisk roman samt 8 skydeskivepoint på min skala til spændingsbøger og krimier. (Og jeg giver den 4 krimihjerter på krimifan.dk)

Lasse Holm
Lodbrogsønnernes hævn
Politikens Forlag, 2017

373 sider

Bogen er modtaget fra forlaget som anmeldereksemplar.