Fra bogens bagside:
Der er problemer på vej..
Kriminalassistent Logan McRaes team finder et lig efterladt i skoven. Det ligner et gangstermord, men er det hele sandheden? Sagen bliver ikke bedre af, at hans tidligere chef overtager efterforskningen, en ny politiinspektør er på nakken af ham, og både hans arbejdsliv og privatliv hænger i laser.

Men det bliver værre endnu:
Aberdeens kriminelle overhoved, Wee Hamish Mowat, ligger for døden, og rivaler fra hele Storbrittanien har øjnene stift rette mod hans territorium. Der er en hårdkogt krig undervejs, og Logan er fanget lige midt i den, om han vil det eller ej.


Min anmeldelse:

Det er bind 10 i MacBrides serie om Logan McRae, og da jeg anmeldte bind 9 i serien “De forsvundne og de døde” – //blog.drustrup.dk/#post68 – indledte jeg anmeldelsen sådan:

Om Stuart McBride og Logan McRae-serien:
Jeg havde fornøjelsen af at interviewe Stuart MacBride på Krimimessen 2017, og her kom vi bl.a. ind på den serie, som denne bog er en del af. Det blev bl.a. til dette:

Ved andre festivaler og arrangementer plejer det at være den anden og større serie, der snakkes om. Her er hovedpersonen i de indtil nu 11 bind Logan McRae, og han er en helt anden type politimand end Ash Henderson.

På spørgsmål om det er logisk og en god idé at begynde udgivelsen på dansk med bind 9 i serien – “De forsvundne og de døde”, svarer Stuart MacBride, at det har været helt udenfor hans indflydelse, men at det er helt logisk.

Politiet i Skotland er – ligesom i Danmark – blevet grundigt omorganiseret, og i de første 8 bind i serien var Logan McRae og han kollegaer en del af Grampian CID. Da han skrev bind 9, var alle regionens politienheder blevet til ét samlet Police Scotland, hvor der så var lavet specialenheder for forskellige forbrydelser, og alle mordefterforskninger samlet i én enhed. Derfor var CID ikke så interessant at skrive om, og al tidligere research ødelagt. Derfor flyttede han fra bind 9 hovedpersonerne til Skotlands yderste nordøstlige spids og tilbage i uniform med et helt anderledes arbejde end tidligere. Der er således et naturligt skifte i serien der, så med bind 9 er der faktisk tale om en helt ny start på serien.

Kan man lide bogen, siger Stuart MacBride, at man selvfølgelig kan begynde serien forfra og på den måde få forhistorien med.

Læs hele interviewet her – //blog.drustrup.dk/#post55 – og klik også videre herfra til min anmeldelse af Stuart MacBrides anden serie med Ash Henderson i hovedrollen.

Jeg var i bind 9 ret fascineret af den rå tone og den ubarmhjertige stemning personerne imellem samt den helt specielle kulsorte humor. Endelig var Logan McRae en så speciel karakter, at det var en fornøjelse at stifte bekendtskab med ham, hans folk og ikke mindst hans ret unikke familie! Her er den lesbiske og kontroversielle Roberta Steel en absolut ustyrlig og for læserne meget underholdende del af politiet.

Derfor var jeg meget spændt på at læse denne fortsættelse af serien, og jeg blev ikke skuffet! MacBride har igen skrevet en spændende krimi, hvor de forskellige personer og personligheder folder sig flot ud i en voldsom og spændende historie med indblik i både det kriminelle miljøs skurke og i et splittet politikorps med heftig intern strid. Desuden viser Logan McRae sig fra helt nye og mindre lovlige sider, der lover godt for den fortsættelse, som slutningen lægger op til. Det kan kun blive lige så spændende, så den må gerne blive oversat hurtigt. (Det samme gælder kortromanen “22 Dead Little Bodies”, som kronologisk ligger mellem bind 9 og 10!)

Jeg giver meget gerne bogen 9 sikre skydeskivepoint her på min egen blog og 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Stuart MacBride
I den kolde, mørke jord
HarperCollinsNordic, 2017
541 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.