Fra bogens bagside:
Ruth Galloway bliver tilkaldt, da en gruppe bygningsarbejdere under nedrivningen af et forfaldent hus i Norwich finder barneknogler under et dørtrin. Kraniet mangler. Er der tale om en rituel ofring eller et overlagt mord? Sammen med vicekriminalkommissær Harry Nelson indleder Ruth en efterforskning af sagen, og det viser sig. at huset er et tidligere børnehjem ledet af en katolsk præst. Og at to børn forsvandt for 40 år siden og aldrig blev fundet igen.

Men mørke kræfter forsøger at forpurre efterforskningen, og snart står det klart, at Ruth og Nelson har pustet liv i en tilsyneladende glemt forbrydelse, som nu kan få dødbringende konsekvenser.

Min anmeldelse:
Da jeg anmeldte den første bog i serien – “Pigen under jorden” (http://blog.drustrup.dk/#post130) – skrev jeg sådan om arkæologdetektiven Ruth Galloway: Ruth minder mig om en yngre (knapt 40 år gammel) udgave af en krydsning mellem Agatha Christies Miss Marple og Ann Cleeves Vera, og det er bestemt et rigtigt godt og charmerende mix.

Den beskrivelse af stemningen omkring Ruth holder stadig, men hun kommer mere i fare og hendes personlige forhold spiller en større rolle i bogen, end i bøgerne med de to andre detektiver. Der er stadig tale om veldrejet, hyggelig, interessant og spændende underholdning med plads til akademiske konflikter, god engelsk stemning og kærlighedsrelationer. Det sidste udvikler sig markant i denne bog, hvor Ruths graviditet med (den gifte) vicekriminalkommissær Nelson som den kommende barnefader giver anledning til tanker og handlinger.

Igen spiller fortidens historie, ritualer og myter samt arkæologien heldigvis centrale roller. Det er for mig med til gøre serien til noget særligt. Plottet med rituelt nedgravede skeletter, romerske udgravninger, børn der er forsvundet fra børnehjem og udvikling af ejendomsprojekter m.v. hænger fint sammen i et underholdende og spændende mix.

Bogen får 8 skydeskivepoint her på min krimiskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk

Elly Griffiths
Løgnens hus
Gads Forlag, 2018
337 sider