Fra bogens bagside:
Sommeren 1992 var ualmindelig kold i Syditalien, men der er en anden alvorligere grund til, at den fortsat huskes. Den 23. maj skete en eksplosion på motorvejen nær Palermo. Dommeren Falcone, hans kone og tre politimænd blev dræbt. To måneder senere dræbte en bombe i centrum af Palermo dommeren Borsellino og fem politimænd. Begge dommere var dybt involveret i bekæmpelse af mafiaen.

Samme sommer udbryder der åben krig mellem lokale mafiabander i Bari. Lig bliver efterladt i gaderne, og sønnen til en lokal mafiaboss kidnappes. Politiet er på bar bund, indtil et bandemedlem beslutter at tale. Han afslører de ritualer og hemmelige spilleregler, som gennemsyrer mafiaens myteomspundne verden. Sagens afslutning er både overraskende og chokerende, og svaret er skjult i en gråzone mellen godt og ondt, et område som lovens vogtere tvinges til at afsøge.

Min anmeldelse:
Gianrico Carofiglio er oprindelig statsanklager med speciale i den organiserede kriminalitet – mafiaens forbryderiske aktiviteter – og det er hovedemnet i den 5-binds serie, han er mest kendt for i Danmark. Det er den charmerende og varme retssalskrimiserie, hvor forsvarsadvokaten Guido Guerrieri er hovedperson. Bøgerne er fyldt med italienske stemninger fra Bari og omegn.
Det er både spændende og interessante bøger, og i 2016 udkom endelig seriens første bog på dansk – “Efter al sandsynlighed” – og den anmeldte jeg her: http://blog.drustrup.dk/#post18

“Den kolde sommer” er forfatterens seneste bog, og selv om den ikke er helt ny, har jeg læst og anmeldt den, fordi vi i øjeblikket planlægger en ferietur til Puglien hvor Carofiglios bøger netop foregår, og fordi jeg var ret vild med hans andre bøger.

Denne bog er struktureret anderledes end Guerrieri-serien og foregår tidligere end den. Den bygger på samme måde som serien på forfatterens faglige indsigt i retssager og efterforskning af mafiaforbrydelser og har en faktuel baggrund, sådan som det beskrives på bagsiden.

Det gør læsningen endnu stærkere, at handlingen er tæt på virkeligheden, hvilket nærmest dokumenteres med flere kapitler med dele af afskrift af forhør. Men ellers beskrives historien gennem især to politifolks ihærdige efterforskning af kidnapningen og flere andre sammenhængende sager.
Hvordan det hele ender, og hvad der sker undervejs, må I selv læse.

Bogen giver et skræmmende – men ikke overraskende – billede af mafiaens opbygning og magtstrukturer, og selv om handlingen foregår i 1992, er bogen stadig aktuel. (Men det kan nu ikke få mig til at blive hjemme fra Bari og omegn af den grund! Blev jeg skræmt af krimiers gerningssteder, kunne jeg jo ikke rejse ret mange steder.)

Jeg giver gerne bogen 8 point på min krimispændingsskydeskive og 4 krimihjerter på krimifan.dk.

Gianrico Carofiglio
Den kolde sommer
Hr. Ferdinand, 2017
384 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget