Fra bogens bagside:
Under en gårdauktion i det landlige Roslagen finder man en død mand i en brudekiste. Den døde viser sig at have været chef i Integrationsministeriet og er den første af en række svenskere højt på strå, der falder som ofre for en brutal morder.

Hvem bliver så den næste? lyder spørgsmålet snart. Ingen ved, hvordan man beskytter sig mod den usynlige fjende. Samtidig afholder Rusland sin største flådeøvelse siden Murens fald, og Kursk, atomubåden, der skulle være umulig at sænke, støder på grund. Mens de russiske sømænd kæmper for livet, ser præsident Putin koldblodigt til, og den slumrende konflikt mellem øst og vest spidser til på ny.

Den eneste med indsigt i begivenhedernes sammenhæng er Max Anger. Men i kampen for at fælde morderen modarbejdes han fra alle sider. Ondskaben strækker sine rødder langt tilbage i tiden, til det mørkeste kapitel af Sveriges historie. Til noget, ingen ønsker skal dukke op til overfladen igen.

Min anmeldelse:
Bogen er en fortsættelse af seriens bind 1 “Bed ikke om nåde”, som jeg anmeldte HER http://blog.drustrup.dk/#post173. Kronologisk foregår denne ny bog med ruslandseksperten og agenten Max Anger i 2000 dvs. 4 år efter første bind, og der er klare tråde tilbage til begivenhederne. Samtidig er der sat en helt ny scene samt lagt spor ud en fortsættelse.

Lyder det kompliceret? Det er det ikke! Det er fascinerende!

Bogen er en højdramatisk action- og spændingsbog, der tager udgangspunkt i et sort kapitel i Sveriges historie fra tiden under og efter 2. Verdenskrig. Jeg vil ikke her afsløre hvad og hvordan. Som nævnt på bagsiden indgår også hele situationen om Kursks forlis og den politiske situation i Rusland i historien. Og det hele hænger sammen.

I første bind redder Max Anger veninden Pasjie fra voldsomme og farlige begivenheder, og hun er også en central person i denne fortsættelse

Alt i alt viser bogen, at forfatteren som historiker og ruslandsekspert har styr på den faktuelle baggrund, samtidig med at han som forfatter har en helt sikker hånd med at styre sine virkemidler og med at holde historien oppe i tempo.

Om første bind skrev jeg bl.a. sådan, og det gælder stadig: Det er en velskrevet, godt fortalt og drabelig historie, der umiddelbart minder mig om en opdateret udgave af Leif Davidsens univers og Guillous kommandør Hamilton. En ganske effektiv kombination. (Det citerer forlaget også på denne bogs forreste flap).

En så god spændingsbog med politisk og historisk baggrund, at jeg gerne giver den 8 sikre point på min spændingskrimiskydeskive.

Martin Österdahl
Ti svenskere skal dø
People’s Press, 2019
502 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.