Fra bogens bagside:
Fem mennesker med hver deres sår, ar og mærker berøres af katastrofen.

Amadou flygtede over havet fra et drab, han begik i sit afrikanske hjemland.

Brandmanden Yvan blev ramt på både krop og sjæl af en selvforskyldt arbejdsulykke i hjembyen Paris.

Diplomatfruen Nete har hidtil levet efter devisen tilpasning og kompromis. Ikke mindst til glæde for hendes mand, Lars.

Janus kæmper med at få sit liv til at passe med de teorier, han benytter sig af i sin karriere som erhvervspsykolog. Ikke mindst i forhold til hans egen rolle i ægteskabet med operasangeren Kim.

Efter bringer læseren med på en rutsjetur fra øens kaos til et fastland, hvor udfordringer venter. Er et jordskælv bare en katastrofe, eller kan det ligefrem vise sig at være en chance.

Min anmeldelse:
Jeg vil ikke fortælle ret meget mere af handlingen, end der står på bagsiden. Derimod vil jeg opfordre rigtigt mange til at give sig tid til den store fornøjelse, det er at læse bogen.

Det var nemlig en stor læseoplevelse og nydelse at læse denne bog. Dels er emnet med, hvordan folk på forskellig vis arbejder sig videre efter at have overlevet en katastrofe, rigtigt spændende. Dels har forfatteren sammensat en interessant gruppe personer, hvis relationer og baggrunde giver grundlaget for en række gode historier. Bogen beskriver på en bredspektret og alligevel dybtgående måde vigtigheden af at træffe et valg samt forskellige sider af parforholdets og kærlighedens påvirkninger af personernes liv.

Og endelig er den litterære form inspirerende og usædvanlig. Det gav min læsning en ekstra dimension, af det hele ikke fortaltes lineært og detaljeret, men at forfatteren undervejs i korte kursiverede afsnit skrev om sit arbejde med romanen personer og sine overvejelser. Det bidrager til tankerne om handlingens gang samt personernes mulige og faktiske handlemåder. Det er et meget tankevækkende indblik i skriveprocessen og samtidig givende for overvejelserne over, hvordan det hele ellers kunne have endt.

Sammen med et godt sprog gør det bogen betydeligt bedre, end hvis det hele var fortalt på dobbelt så mange sider og med alt for mange detaljerede beskrivelser. Forfatteren bruger nøje udvalgte scener og situationer til at fortælle historien, og med umarkerede skift mellem hovedpersonerne er det en bog for den opmærksomme læser, der vil blive fanget ind af forløbet og nysgerrigt/interesseret vil følge med i, hvordan det går de stærke personer i bogen.

Jeg læste første tredjedel af bogen i trykt udgave, men fortsatte læsningen på min StorytelReader via abonnementet på Mofibo, fordi jeg gjorde bogen færdig på en ferietur. Det var en af mine første oplevelser med en e-bogslæser, og det giver anledning til nogle kommentarer om styrker og svagheder ved den. Det er dejligt med den bogstaveligt talt lette adgang til læsning f.eks. på ferieture, og på trods af min skepsis inden synes jeg, det fungerer rigtigt fint at læse på skærmen. I forbindelse med læsningen af Lis Vibeke Kristensen “Efter” var jeg dog rigtig glad for, at jeg på forhånd kendte bogens struktur med de sammenvævede hovedpersoner og især forfatterkommentarerne i kursiv. Typografien gengives på StorytelReader nemlig ikke som i bogen, og uden forhåndskendskab ville jeg have været forvirret/irriteret. Efter et kort check har jeg opdaget samme problem i et par bøger, hvor illustrationerne er vigtige, men til romaner vil jeg nok blive (lidt) afhængig af den.

Bogen får mine bedste anbefalinger og 5 store, velfortjente stjerner.

Lis Vibeke Kristensen
Efter
Modtryk, 2019
298 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS: Med skam at melde er det den første bog, jeg har læst af Lis Vibeke Kristensen. Flovt! Men jeg vil meget gerne rette op på det snarest!