Fra forlagets omtale:
Johan Olsen stiller í sin nye bog skarpt på nogle af de helt almindelige ting, vi kender fra hverdagen. Ting, vi ser så tit, at vi måske helt har glemt at undre os over, hvor de kommer fra, eller hvorfor de ser ud, som de gør.

For én, der elsker naturvidenskab, begynder dagen ved morgenbordet med masser af interessante historier – i en kop kaffe, et glas vand eller et æg. Og i bogen bliver vi inviteret inden for i Johan Olsens univers, når han i sit sædvanlige sprudlende stil forklarer, hvorfor man ikke kan blande olie og vand, hvordan man laver glas af sand, og hvorfor madkasser stadig er så irriterende våde, når man tømmer opvaskemaskinen.

Min anmeldelse:
I 2017 fik Johan Olsen udgivet bogen “Bogen om verden”, der på charmerende, grundig og letforståeligt vis bl.a. forklarede universets opståen og det første liv på Jorden samt udviklingens gang siden.

Det var store spørgsmål og emner, så i denne nye bog til samme målgruppe, som består af videbegærlige og nysgerrige børn i alle aldre – dog nok bedst fra ca. 10 år – og deres voksne, som i bogen får svar på nogle svære spørgsmål fra børnene og på deres egen undren over bogens emner.

De 10 spørgsmål, der besvares i bogen, er: Hvad er et æg, en prut, en bussemand, glas, vand, en kop kaffe, tid, hår, plastik og wi-fi?

Det er emner helt tæt på dagligdagen, og bogen giver grundige svar med detaljeret videnskabelig forklaring, så svaret i sin helhed nogle gange bliver lidt svært at forstå. Men alle svarene indeholder simplere elementer, der vil skabe forståelse, og så kan den grundigere forklaring komme senere.

Den måde at forklare på flere niveauer er eminent formidling og vil helt sikkert være til stor nytte og fornøjelse for såvel børn som voksne. Mine børnebørn er lidt for små endnu, men jeg vil nyde at udsætte dem for Johan Olsens undren og hans svar om et par år.

Bogen er en oplagt julegave idé til alle familier med børn fra omkring 10 år og op.

Den får 4 sikre stjerner!

Johan Olsen
Hvad er et æg?
Politikens Forlag, 2019
160 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Den alsidige Johan Olsen er biolog og forsker på Københavns Universitet og er desuden forsanger i rockbandet Magtens Korridorer. Billedet af ham har jeg taget til en koncert med bandet til Bålhøj Festival 2017 – www.fowli.dk – i Øster Brønderslev.