Fra bogens bagside:
Ruth bliver dybt berørt, da hun får en meddelelse om, at hendes gamle ven Dan Golding har mistet livet i en brand. Men da Ruth modtager et brev fra Dan, afløses sorgen af mistænksomhed. Dan har nemlig sendt brevet, dagen før han omkom. Han havde angiveligt gjort et banebrydende fund, og han var skrækslagen for, hvilke konsekvenser det ville få. Kan fundet have forbindelse til hans død?

Ruth tager til Blackpool for at undersøge sagen nærmere, selv om hun ikke er meget for at bevæge sig ind på Nelsons territorium. Inden længe er hun involveret i en sag, der har tråde til både en gruppe nynazister og heksedyrkere. Men for Ruth er det mest skræmmende måske, at hun samtidig bliver præsenteret for Nelsons mor…

Min anmeldelse:
Det er 5. bind i serien med arkæolog og knogleeksperten Ruth Galloway. Jeg har læst og anmeldt de første fire her:

1: Pigen under jorden – //blog.drustrup.dk/#post130 
2: Løgnens hus – //blog.drustrup.dk/#post152
3: Huset på klippen – //blog.drustrup.dk/#post187
4: Døden på museet – https://blog.drustrup.dk/2019/03/31/elly-griffiths-doden-pa-museet-231/ 

Denne gang er krimiplottet bygget op om kollegiale/faglige konflikter og økonomiske problemer på et lille universitets historiefakultet med de på bagsiden nævnte emner: en gruppe nynazister og heksedyrkere. Dertil kommer, at myterne om Kong Arthur også spiller ind. Krimiplottet fungerer ikke optimalt for mig. Det virker ikke overbevisende, men er for konstrueret og ufokuseret. Dog er det særligt godt at følge Ruths gode ven, druiden Cathbad, som er en god bifigur og også deltager i krimiplottet.

Det, der fylder mest, er personernes indbyrdes relationer, og her er Ruths varme og i nogen grad gengældte følelser for sin datters fader, den gode politimand Nelson, i centrum. Dertil kommer hendes forhold til en kæreste og til Nelsons kone – og nu også hans mor. Også hendes egen familie spiller roller i denne bog. Datteren Kate er en vigtig person for både Ruth og Nelson, og selv om hun er en lille pige, er hun beskrevet som vel fremmelig af sin alder. Alt dette bruges der rigtigt mange sider og ord på at beskrive – alt for mange til en klassisk krimi og også skåret rigeligt ud i pap for en roman.

Min pointgivning til bøgerne har været 7 og 8, og da denne bog efter min mening er seriens hidtil svageste, kan det ikke blive til mere denne gang. (Jeg overvejede endda færre point). MEN jeg vil fortsætte med læsningen af helt samme grund, som jeg også gerne vil se flere afsnit med Barnaby, når humøret og tiden er til det. Det bliver nemlig heller aldrig helt nervepirrende, mens hyggen breder sig med nogle kendte figurer som aktører i et trygt univers. Sådan er Ruth Galloways verden også.

7 små skydeskivepoint bliver det til her og 3 krimihjerter på Krimifan.dk

Elly Griffiths
Det tavse vidne
Gads Forlag, 2019
356 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PS:
Selv om der på bogens bagside står, at bøgerne er selvstændige, skal de efter min mening læses i rækkefølge, hvis man skal have fuld fornøjelse af udviklingen af personernes indbyrdes relationer. Som anført tidligere fylder den del rigtigt meget.