Med disse 2 bøger indleder søskendeparret serien “Venner og fjender”, der foregår i perioden 1939-1945. Og jeg må sige, at de har lagt godt ud. Selv om tidens dramatiske historie er fortalt i litteraturen rigtigt mange gange og fra forskellige vinkler, så er vinklerne i disse to første bøger i serien noget forskellige fra, hvad jeg ellers har læst. Alene det gør det interessant at se, hvor det bærer hen for hovedpersonerne.

Første bog “Vejen til Warszawa” handler om Peter fra de danske mindretal i Nordtyskland, og i næste bog er hovedpersonen den danske pige Kassandra, som har polsk jødisk familie.

Meget kort fortalt fanges Peter ind af den nazistiske bevægelse og gør karriere i SS, mens Kassandra på et familiebesøg i Polen strander i landet hos sin rige familie pga. den russiske/tyske invasion. I de to bøger følger vi hver sin hovedperson og de dramatiske begivenheder, de bliver en del af, og de mødes først i slutningen af begge bøger i en konflikt i ghettoen i Warszawa.

Bøgerne er ikke særligt tykke, letlæste og flydende i fortællingen af hver sin historie, og selv om f.eks. den måde, Peters engagement i Hutlerjugend og senere SS foregår på, ikke virker helt overbevisende på mig, er det alligevel interessant historieformidling. Det samme gælder den unge og slagkraftige Kassandra hvis evner til at begå sig virker rigeligt rosenrøde på mig, men igen er historien godt fortalt.

Jeg har ikke forudsætninger for at vurdere detaljernes historiske korrekthed, men historien greb mig, og jeg ser frem til fortsættelserne i serien.

Fra bagsiden af “Vejen til Warszawa”:
I bogen følger vi Peter, der er dansker i Nordtyskland. Han optages i Hitlerjugend og bliver medhjælper hos en lille pressegruppe, der arbejder rundt om i Nazi-Tyskland og i de besatte lande.  I Polen fanges han af krigen. Han flygter og stilles for en krigsret, hvor han dog med nød og næppe klarer frisag. Senere bliver Peter optaget på en junkerskole. Han uddannes til SS-officer og udstationeres i Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

Fra bagsiden af “Kobberslottet”:
I bogen følger vi den dansk-jødiske Kassandra fra København, der besøger sin stenrige bedstefar i Polen, da Tyskland og Sovjetunionen invaderer landet, og hun ikke kan vende hjem til Danmark. Umiddelbart før den russiske hær når frem, gør arbejderne i bedstefarens kobbermine oprør mod deres usle og fornedrende levevis. Kassandra lever et år under feudale forhold i den russiskbesatte del af Polen, indtil Nazi-Tyskland invaderer Sovjetunionen. Derefter bliver hun af tyskerne sendt til Den Jødiske Ghetto i Warszawa.

Samlet får de to bøger 3-4 stjerner på min skala til ikke-krimier, så jeg tror, jeg vil være flink og sætte 4 stjerner på, da jeg ikke bruger halve stjerner.

Lotte og Søren Hammer
Vejen til Warszawa
HarperCollinsNordic, 2020
315 sider

Lotte og Søren Hammer
Kobberslottet
HarperCollinsNordic, 2020
266 sider

Bøgerne er modtaget som anmeldereksemplarer fra forlaget.

PS: Bind 3 hedder ”Gaden uden navn” og udkommer 3. juni