Bogen er 4. del i serien om de to (nu tidligere) politifolk Molly Blom og Sam Berger. På bogen står, at er en fritstående del af serien, men jeg synes, det ville være en forbrydelse ikke at læse alle bøgerne – og i den rigtige rækkefølge!

Jeg har med stor fornøjelse læst og anmeldt de første tre på min blog, og de sidste to har jeg givet mine sjældent uddelte maksimale 10 point som rene pletskud. (Da jeg anmeldte den første i serien, var jeg ikke begyndt at uddele point.)

Læs om bøgerne her – og læs endelig også bøgerne!
“Skyggezone” – //blog.drustrup.dk/#post3
“Indland” – //blog.drustrup.dk/#post104
“Midtvand” – //blog.drustrup.dk/#post174

Fra bogens bagside:
Sam Berger er langtfra lykkelig. Molly Blom er sporløst forsvundet, sandsynligvis gravid med deres fælles barn. Sam forsøger sig halvhjertet som privat efterforsker uden Molly. Pludselig får han en lukrativ sag: En kvinde er blevet kidnappet, og hendes terapeut beder Sam om hjælp – politiet skal under ingen omstændigheder involveres. Jagten efter kvinden leder Sam til en forsvunden skat, der har virket tillokkende på mange kriminelle gennem årene. Hvordan kan det ske, at den dødbringende skat også leder til Molly Blom?

Min anmeldelse:
Det var en meget trist følelse for mig, da jeg troede, at serien sluttede med bind 3, men meget, meget glædeligt, at Arne Dahl valgte at fortsætte. For i denne seneste bog (ikke sidste – se til sidst i anmeldelsen) fortæller han igen en intenst spændende historie, og dertil kommer, at vi som læser får mere at vide om den mystiske Molly Bloms baggrund.

Som det fremgår af bagsideteksten, er gravide Molly Blom gået under jorden, mens Sam Berger frister en lidt sølle tilværelse som privatdetektiv og stærkt påvirket af usikkerheden om, hvor Molly er, og om det er hans barn, hun er gravid med.

Der er selvfølgelig en barsk kriminel historie som baggrund for bogen med grænseløse russiske banditter som internationale aktører, men det er de personlige opgør og relationer, der holder spændingen ved lige. Det er netop i spændingsfeltet mellem de personlige opgør og relationer og så krimisagen samt forholdet til såvel banditter som de involverede politifolk, at denne bog står stærkt.

Blom og Berger har mange modstandere, og få venner de kan stole på. En af dem er efterforskeren Desiré “Deer” Rosenqvist, som netop har skaffet Berger det job med at finde en kidnappet kvinde, der sætter det hele i gang. Udover det nyfødte barns fremtid og det komplicerede forhold mellem Molly og Sam er det også Deer, der ufrivilligt lægger fodspor ud til en fortsættelse.

Bogen er mindst lige så velskrevet og godt skruet sammen som Arne Dahls andre bøger og igen med mange overraskelser og twists undervejs. Herligt! Der er selvfølgelig også helt styr på såvel personskildringer som actionbeskrivelser, hvor en vikingesværdsvingende russisk gangster udviser en voldsomhed, der minder mig om scener fra Kill Bill. Der er fuld intensitet fra første side på såvel personernes situation som den ydre spænding, hvor en forsvunden bunke millioner euro er målet for gangsternes indsats.

Da jeg havde læst bogen færdig, måtte jeg lige bladre tilbage, for tekstens 5. sidste ord forstyrrede mig. Og så pludselig: Stort chok!! Det er ikke fair af Arne Dahl på sidste side at slå dynen til side i Sam og Mollys seng og så afsløre det, der bringer mindelser om “Godfather”, og som samtidig nødvendiggør en fortsættelse.

Hvad er der lige sket, og hvorfor udkommer fortsættelsen ikke allerede i dag?

Jeg kan ikke på nogen måde give bogen andet end mine sjældent uddelte og maksimale 10 skydeskivepoint som et rent pletskud – og lige så sikre 5 krimihjerter på krimifan.dk.

Samtidig skal Arne Dahl have et kærligt spark bagi for slutningen og for forhåbentlig at sætte gang i hans skriveriproces med bind 5 i serien.

Arne Dahl
Friheden
Modtryk, 2020
395 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.