Mens den sydafrikanske forfatter Deon Meyer har stor succes både nationalt i sit hjemland og internationalt har han desværre kun haft begrænset succes i Danmark. Det skyldes garanteret, at hans bøger er kommet på skiftende forlag, så der ikke har været så gode  markedsføringsmuligheder, som hvis bøgerne var kommet på samme forlag hele tiden. 

Jeg har læst alle hans bøger – også dem, der kun er kommet på engelsk. Sommeren 2019 skrev jeg en præsentation af forfatteren – læs her: https://blog.drustrup.dk/?p=9 

Siden har jeg læst og anmeldt “The Woman In The Blue Cloak”, der også indgår i serien med bøger, hvor Benny Griessel er hovedpersonen. Læs anmeldelsen her: http://blog.drustrup.dk/#post263 

Nu er næste bind i serien udkommet – “The Last Hunt” med titlen “Prooi” på afrikaans (på dansk betyder det “Bytte”, og heller ikke den er oversat, så jeg har investeret i den, læst den på engelsk og anmeldt den her:

Handlingen “The Last Hunt” som beskrevet på omslaget og udvidet lidt:
Kaptajn Benny Griessel og Vaughn Cupido får overdraget en cold case, hvor liget af den tidligere betjent Johnson Johnson er blevet fundet langs en jernbane. Tilsyneladende er han sprunget ud af Sydafrikas – måske verdens – mest luksuriøse tog. To mistænkelige mænd, der var set sammen med ham, er fuldstændig forsvundet. Det almindelige politi har ikke kunnet opklare sagen, og andre er ude på at forhindre en opklaring. Hvorfor?

Undervejs efterforsker de i det skjulte, om et andet dødsfald er et selvmord, eller der er tale om et mord. Samtidig skal sørge for at undgå at skabe opmærksomhed fra andre dele af politiet eller regeringstjenester om deres efterforskning

Imens har sydafrikanske Daniel Darret etableret sig med en ny og anonym tilværelse på et andet kontinent – i Bordeaux. En stille tilværelse. Men der bliver nu igen brug for hans tidligere evner som international lejemorder og snigskytte, og han har ikke mulighed for at sige nej. Han må jage igen, og byttet er hans hjemlands korrupte præsident, mens han er på statsbesøg i Frankrig.

Alle tråde i historien spindes sammen til én samlet tråd, og det sker i et vildt tempo for at nå et resultat, inden det er for sent. Politistyrken Hawks skal finde ud af baggrunden for mordet på Johnson. Daniel skal undgå de russiske agenter, der er på sporet af ham. Benny Griessel skal overleve længe nok til endelig at tage endnu et vigtigt skridt mod en ny tilværelse ved at fri til Alexa Bernard.  

Min anmeldelse:
Der er ikke nogen grund til at fortælle mere om handlingen, der undervejs bringer læseren rundt i den aktuelle situation i dette fantastiske og fantastisk komplekse land. I alle sine bøger har Deon Meyer haft den politiske og den økonomiske situation med som en central del af i handlingen. Og det kulminerer indtil videre i denne nye bog.

Beskrivelserne af de vilkår, Griessel og Cupido har at arbejde under som ærlige politifolk med etik og moral i behold, er de hidtil mest groteske og skræmmende i forfatterskabet, men de er desværre nok ikke så langt fra virkeligheden. De kæmper mod korruption og nepotisme på alle niveauer helt op til regering og centraladministration. Heller ikke mht. den i bogen navnløse præsident for landet lægges der fingre imellem! Beskrivelserne af hans måde at regere på er lige så vilde mht. f.eks. bestikkelsessager, som virkelighedens historier har været i forbindelse med den tidligere præsident Jacob Zuma. Men navnet nævnes ikke i bogen. Deon Meyers kritiske vinkel på situationen ender som beskrevet tidligere da også med planlæggelsen af et attentat mod ham.

Hvordan det går med alle dele af historien – dødsfaldet i Rovos Rail, selvmordet/mordet, attentatet på præsidenten og Griessels frieri – afslører jeg selvfølgelig ikke, men jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg endnu en gang blev voldsomt fascineret af en historie fortalt Deon Meyer. Jeg er blevet fanget ind af hans greb om at kombinere en spændende og relevant krimihistorie med et på alle måder spændende indblik i lands situation. Det kan ikke gøres bedre og mere kontant!

Prøv selv! Læs serien med Benny Griessel og Vaughn Cupido og få nogle rigtigt gode og spændende historier samtidig med et indblik i Sydafrikas udvikling de seneste år og den aktuelle situation. Læs de første 2 på dansk: Tretten timer (1), Syv dage (2). Fortsæt på engelsk med Cobra (3) (selv om den er oversat til dansk), Icarus (4), The Woman In The Blue Cloak (5) og slut med denne helt nye “The Last Hunt”.

Jeg giver med fornøjelse bogen 9 skydeskivepoint her og 5 store krimihjerter på Krimifan.dk.

Deon Meyer
The Last Hunt
Hodder & Stoughton, 2019
374 sider

PS: Vil du se billeder fra nogle af stederne, hvor bogen foregår, så se her på forfatterens hjemmeside: https://www.deonmeyer.com/b_lasthunt.html 

PPS: Jeg har lige set, at fortsættelsen af serien kommer på afrikaans til november.